Асад не вярва огънят в Сирия да спре, Турция заплаши Русия заради въздушни удари

5030
Асад не вярва огънят в Сирия да спре, Турция заплаши Русия заради въздушни удари
Снимка: Getty Images / Guliver

Сирийският президент Башар Асад счита, че постигане на спиране на огъня ще е много трудно. Примирието бе предложено от големите сили и теоретично трябваше да влезе в сила още от края на тази седмица. То няма да засегне джихадистките групировки като "Ислямска държава" или въоръженото крило на "Ал Кайда в Сирия "Фронт ал Нусра". Асад обясни позицията си, че спиране на огъня не означава, че всички ще сложат оръжие. Според него това понятие означава да се спре засилването на позициите на терористите, да им се попречи да превозват оръжия и муниции.

Сирийският президент подчерта, че никой не е в състояние да изпълни необходимите условия. "Ако една терористична организация откаже спирането на огъня, кой ще й държи сметка? На практика да се говори за примирие е много трудно", каза Асад в Дамаск.

Давутоглу: Турция няма да позволи Азаз в Сирия да падне в ръцете на кюрдите

Турция няма да позволи град Азаз в северната част на Сирия да падне в ръцете на кюрдските сили за народна защита (ИПГ). Групата ще се и...

Междувременно Министерството на външните работи на Турция смята, че руските ВКС (военно-космически сили) са нанесли удар по цивилни лица в северната част на Сирия. Това се казва в разпространено заявление на турското външнополитическо ведомство, предаде БГНЕС.

Според него "в рамките на последните 24 часа в резултат на извършено, както се твърди, от руски военни, нападение с използване на ракети и самолети срещу училище в град Аазаз и ръководена от "Лекари без граници" болница в град Идлиб, са загинали повече от 30 невинни мирни граждани, болшинството от които - жени и деца. Ранени са повече от 100 души, твърди още турското външно министерство.

Във връзка с тези си твърдения Турция отправи нова заплаха към Русия. Ако тя не престане и продължи с подобни нападения, Анкара я уверява, че я очакват "много по-големи и сериозни последствия".

"Лекари без граници" не уточняват кой е нанесъл въздушния удар. Известно е само, че в района, където се намира болницата, са попаднали четири ракети. Там работят 54 души от международната организация. Американското правителство също не може да потвърди, че отговорността за бомбардировките срещу граждански обекти в Сирия, носи Русия. Това заяви на брифинг говорителката на Белия дом Сюзан Райс.

Столтенберг: НАТО няма да изпраща сухопътна войска в Сирия

"НАТО не възнамерява да изпрати войници в Сирия, за да принуди уреждане на конфликта в Сирия”, заяви генералният секретар на НА...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com