Австралия ще защити чувствителните си технологии от кражби от Китай

1907
Австралия ще защити чувствителните си технологии от кражби от Китай
Снимка: Getty Images/Guliver

Австралия обяви мерки за предпазването на десетки чувствителни технологии от чуждестранна намеса, смятайки ги за "рискове за националната сигурност" от страна на Китай и други държави.

Премиерът Скот Морисън представи списък с 63 "критични технологии", които ще бъдат насърчавани и защитавани на онлайн форум в Сидни - стъпка към ограничаване на това, което правителството, промишлеността и университетите могат и не могат да споделят с чуждестранни партньори, съобщи АФП.

Австралия категорична - няма да затвори въглищните си мини

Австралия заяви днес, че ще продава въглища "десетилетия напред", след като се отказа от пакта за постепенно премахване на замърсяващот...

Списъкът включва 5G комуникации, квантови технологии - които се основават на физиката на субатомните частици - изкуствен интелект, усъвършенствани магнити, 3D принтиране, безпилотни самолети и ваксини.

Мерките имат за цел да "балансират икономическите възможности на критичните технологии с рисковете за националната сигурност", заяви Морисън на форума, организиран от Австралийския институт за стратегическа политика.

Изделията от списъка няма да бъдат автоматично забранени за износ, но могат да бъдат обект на "допълнително управление на риска", включително мерки за спиране на "нежелания трансфер на технологии".

Австралия е все по-загрижена за трансфера на чувствителни технологии към чужди военни сили, особено към Китай, под прикритието на академично сътрудничество.

Франция: Изтичането на SMS-а на Макрон е "безпрецедентно дъно" от страна на Австралия

Австралийско-френският спор заради провала на сделката за подводници достигна "безпрецедентно ново дъно", след като изтече съобщението ...

Канбера също така предприе действия за ограничаване на възможностите на свързани с китайската държава фирми да експлоатират критична инфраструктура в Австралия.

Решението на практика да се забрани на Huawei да управлява австралийската 5G мрежа беше катализатор на голям дипломатически разрив между двете държави. В продължение на почти две години дипломатическите контакти на високо равнище бяха замразени, а Пекин наложи редица санкции, които някои нарекоха "търговска война в сянка". Понастоящем Австралия е в процес на продажба на лицензи за 5G спектър.

В сряда Морисън също така изброи девет критични технологии, които ще бъдат във фокуса на инвестициите, надявайки се, че експертният опит ще помогне за "поддържането на нашите либерално-демократични традиции" в това, което той определи като ера на "стратегическа конкуренция". "Простият факт е, че нациите, които са в челните редици на технологиите, имат по-голяма икономическа, политическа и военна мощ", отбеляза той.

Списъкът включва и ядрени технологии - значително отклонение за страна, която отдавна се противопоставя на енергията от ядрен разпад и в момента има само един изследователски реактор. Неотдавна Австралия сигнализира за намерението си да закупи от САЩ или Великобритания почти „невидими“ ядрени подводници с голям обсег на действие, като отмени огромна поръчка на дизелови подводници от Франция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com