X
 
 

Австралийски военни са извършвали военни престъпления в Афганистан

1440 1
Австралийски военни са извършвали военни престъпления в Афганистан
Снимка: Getty Images/Guliver
Австралийските специални части са обвинени за извършването на военни престъпления в Афганистан в секретен доклад, информация за който изтече в публичното пространство в петък. В документа е констатирана „пълна липса на отговорност" от командния състав, предаде БГНЕС.

Разследването, за което съобщи „Феърфакс Медиа“, цитира неназовани хора от специалните части, които твърдят, че някои австралийски войници са прилагали "неодобрено и незаконно прилагане на насилие по операции" с "незачитане на човешкото достойнство".

Взривове в Афганистан, има загинали и ранени

Поне четирима души загинаха след като бунтовници са взривили бомби и са щурмували правителствена сграда в източния град Джалалабад в Аф...

Докладът, който според медията е съставен от консултант към отбранителното , се отнася до операции на австралийски бойци за специални операции и други елитни командоси, разположени заедно с американските и съюзническите сили в Афганистан след атентатите от 11 септември 2001 г.

Той описва нефункционираща военна организация, пълна с недоверие към командния състав и конкуренция между различните елитни звена.

"Още по-голяма загриженост са били примерите за поведение и практики, включващи злоупотреба с наркотици и алкохол, домашно насилие, неразрешено и незаконно прилагане на насилие по време на операциите ... и възприемането на пълна липса на отговорност понякога", се казва в доклада.

От военното ведомство на Австралия се въздържаха да отговорят на специфичните въпроси, които станаха известни от доклада, но техни представители казаха на „Феърфакс Медиа“, че „взимат насериозно всички твърдения за австралийските въоръжени сили“ и ще направят препоръки, базирани на заключенията от доклада.

Президентът на Афганистан обяви план за мирни преговори с талибаните

Президентът на Афганистан Ашраф Гани представи план за начало на мирни преговори с талибаните, който включва и евентуалното им призна...

Външният министър Джули Бишъп също отказа да даде повече детайли, тъй като „в момента е в ход разследване“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители