Азербайджан и Армения взаимно се обвиняват в нарушаване на прекратяването на огъня

2136
Азербайджан и Армения взаимно се обвиняват в нарушаване на прекратяването на огъня
Снимка: Getty Images/Guliver

През нощта и тази сутрин азербайджанската армия обстрелва позиции на арменските въоръжени сили на границата между двете страни – съобщи министерството на отбраната на Армения.

В сравнение с предишните дни интензивността на огъня намаля и обстрелът се водеше спорадично, се отбелязва в съобщението на арменската страна, цитирано от ТАСС, като се подчертава, че арменските въоръжени сили контролират ситуацията на границата и прибягват до ответни действия само при крайна необходимост.

Иран и Русия се присъединиха в преговорите за Нагорни Карабах, докато напрежението отново се засили

На 7 април Азербайджан и Армения се обвиниха взаимно в нарушаването прекратяването на огъня в Нагорни Карабах, съобщава АП. Размяна на ...

Азербайджан от своя страна обвини въоръжените сили на Армения, че за последното денонощие са нарушили 120 пъти режима на прекратяване на огъня на фронта, като са използвали 60-мм миномети, гранатомети и голямо калибрени картечници. Арменската страна обстрелвала позиции на азербайджанската армия по границата на двете страни и в Нагорни Карабах, на което въоръжените сили на Азербайджан отговорили със 121 удара по позициите и окопите на противника.

Както вече е известно, в нощта на 1 срещу 2 април рязко се изостри обстановката около Нагорни Карабах - населена преобладаващо с етнически арменци азербайджанска област . Периодичните престрелки между азербайджанските и арменските въоръжени сили прераснаха в сериозни бойни действия, като и двете страни понесоха загуби в жива сила.

На 5 април в Москва с посредничеството на Русия се състоя среща на началник-щабовете на въоръжените сили на Армения и Азербайджан и бе постигната договореност за прекратяване на военните операции по линията на съприкосновение на азербайджанските и арменските войски.

Въоръженият конфликт между Армения и Азербайджан за Нагорно-Карабах се разгоря в началото на 90-те години. Активни бойни действия през 1991-1994 доведоха до много жертви и разрушения, а един милион жители на района станаха бежанци. През май 1994 с посредничеството на Русия и на Междупарламентарната асамблея на ОНД бе сключено споразумение за прекратяване на огъня.

Меркел: Германия е готова да помогне в разрешаването на конфликта в Нагорни Карабах

Германия в ролята си на председател на ОССЕ е готова да изиграе конструктивна роля в усилията за разрешаване на конфликта в Нагорни Кар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com