Бахрейн обвини Катар в опит за сваляне на правителството

2165
Бахрейн обвини Катар в опит за сваляне на правителството
Снимка: Getty Images

Държавните медии в Бахрейн обвиниха Катар в опит за сваляне на правителството в Манама. Заедно със Саудитска Арабия Обединените арабски емирства и Египет, Бахрейн прекрати дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки тази страна в подкрепа на ислямския екстремизъм и нейната близост с Иран.

Катар отхвърли обвиненията.

Държавната телевизия на Байхрейн излъчи информация, според която Катар стои зад антиправителствените протести, които разтърсват малкото кралство от шест години. Според информацията през 2011 г. премиерът на Катар се свързал с Али Салман – лидер на най-голямата опозиционна група Ал-Уефак – и поискал от него да призове протестиращите да изпълнят улиците и да окажат натиск върху държавата. „Трябва да използваме тези доказателства, за да повдигнем обвинения срещу страна, подкрепяща тероризма“, каза муниес ал-Марди, шеф на националния журналистически профсъюз, който излъчи информацията. Управляваната от сунити държава Бахрейн е с шиитско мнозинство на населението и беше разтърсена от вдъхновени от Арабската пролет и водени от шиити протести, настояващи за избираемо правителство.

Трус в Близкия изток - четири държави скъсаха дипломатически връзки с Катар

Цели четири арабски държави официално скъсаха дипломатическите си отношения с пета. Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн официално п...

Ал-Уефак беше най-големият блок в избираемата долна камара на парламента до 2011 г., когато неговите депутати масово подадоха оставки в знак на протест срещу действията на властите срещу демонстрантите. През 2016 г. съд нареди разпускане на Ал-Уефак заради подкрепа за тероризма. Али Салман е в затвора от 2014 г. Властите редовно смазват протестите, които понякога са придружени с насилие.

Държавата вкара в затвора стотици граждани и отне поданството на високопоставени активисти и духовници.

Манама и Рияд редовно обвиняват управлявания от шиити Иран за подбуждане към разкол в островното кралство, разположено в Персийския залив между Саудитска Арабия, Катар и Иран.

Бахрейн е ключов съюзник на САЩ от десетилетия и в него е разположена базата на пети американски флот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com