BBC посочи руски наемници в Либия, позова се на непубликуван доклад на ООН

1947
BBC посочи руски наемници в Либия, позова се на непубликуван доклад на ООН
Снимка: Getty Images

Стотици наемници от  руската частна военна компания „Вагнер“ действат в Либия, сочи информация на BBC, като се позовава на изтекъл доклад на ООН.

Игри за власт: Кой управлява Либия?

Кой поема властта в Либия? Напрежението между страните в конфликта расте, разменят се декларации и обвинения, а Халифа Хафтар обяви, че...

Те подкрепят военачалника Халифа Хафтар, чиято Либийска национална армия воюва с правителството в Триполи. Още от 2014 г. Либия е разделена на зони, контролирани от двете страни.

Смята се, че „Вагнер“ са въвлечени в конфликтите в Украйна, Сирия и в други страни. Руското правителство отрича всякакво държавни участие в организацията.

Уточнява се, че докладът още не е публикуван, но новинарските агенции са запознати със съдържанието му. За първи път се говори з потвърждение на ООН на съобщения, че „Вагнер“ действа в Либия.

Според 57-страничния доклад те се намират в Либия от октомври 2018 г. и „осъществяват техническа подкрепа за възстановяването на военни автомобили и участват в бойни операции“. Става въпрос основно за руснаци, но има и граждани на Беларус, Молдова, Сърбия и Украйна, се посочва още в доклада.

По-рано тази година руският президент Владимир Путин заяви, че каквито и да е руснаци в Либия не представляват Москва, нито им се плаща от държавата.

Халифа Хафтар обяви, че поема властта в Либия

Халифа Хафтар обяви, че поема властта в Либия. Москва същевременно е изненадана от изявленията на командира на Либийската национална ар...

ООН не препоръчва санкции или каквито и да е действия срещу наемниците.

Доклад на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, който във вторник е внесен в Съвета за сигурност, също споменава за външни наемници, но не ги идентифицира, нито препоръчва някакви действия срещу тях, предаде АФП, която разполага с документа.

Междувременно, бойната авиация на фелдмаршал Халифа Хафтар на Либийската национална армия (LNA) започна серия от нападения върху позициите на наемници от Сирия и щаба на турското командване в Мисурата на 200 км източно от Триполи, съобщи Sky News Arabia.

Според военните източници на канала, авиационният колеж е претърпял големи щети. Освен това нападенията бяха нанесени и върху склад в Мисурата с оръжие и боеприпаси, които се взривиха от прекия удар, съобщава ТАСС .

Правителството в Триполи продължава да напредва срещу силите на Хафтар

Силите на признатото от ООН либийско правителството на националното съгласие, базирано в Триполи, като част от операция "Световна буря"...

В допълнение, говорителят на Либийската национална армия (LNA) генерал-майор Ахмед ал-Мисмари съобщи, че осем бойци от LNA са убити в сблъсъци със силите на правителството на столицата Фаиз Саррадж.

"Осем души от либийската армия бяха убити, отблъсквайки нападенията на бойците от Триполи", каза Ал Мисмари и добави, че те загинаха по време на нападение от звена на ПНС на контролираната от ЛНА военновъздушна база Ел Ватия (приблизително на 100 км юго-западно от Триполи). Според него атаката е отблъсната, а противникът претърпява големи загуби в човешка сила и техника.

Припомняме, че на 27 април командирът на Либийската национална армия (LNA) Халифа Хафтар се обяви за владетел на Либия. Руското външно министерство обяви неодобрението си от действията на Хафтар и също така апелира към страните в конфликта в Либия с призив за възобновяване на диалога под егидата на ООН.

През ноември 2019 г. Държавният департамент на САЩ обяви, че в Либия има "значително количество" руски редовни войски, както и наемници от "Вагнер", подкрепящи "Либийската национална армия" на Хафтар, което дестабилизира ситуацията в страната.

През февруари  пък Турция заяви, че протурски настроени сирийци се бият в Либия в подкрепа на Правителството на националното съгласие. Хафтар от своя страна отвори консулство в Дамаск, където режимът на сирийския президент Башар Асад е подкрепян от Русия.

Край на разговорите за мир в Либия - засега

За момента няма разговори за мир в Либия. Причината - и двете страни, които претендират за властта, се изтеглиха от мирните преговори п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com