Боевете в Тикрит разрушиха гробницата на Саддам

11600
Боевете в Тикрит разрушиха гробницата на Саддам
Снимка: Getty Images / Guliver

Гробницата на сваления иракски диктатор Саддам Хюсеин е почти изравнена със земята, съобщава Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Кадри, заснети от Асошиейтид прес показват, че всичко, което е останало от някога пищния мавзолей в село ал-Авджа, са няколко колони.

Иракските войски и подкрепяната от Иран шиитска милиция се борят да изтласкат бойците на "Ислямска държава" от Тикрит.

Миналата година местното сунитско население обяви, че е отстранило тялото на Саддам и го е преместило на неизвестно място. Гробницата беше превзета, когато сраженията северно и южно от Тикрит се засилиха, а иракските сили за сигурност се заклеха да стигнат до центъра на града за 48 часа. Кадрите показват мавзолея, южно от града, превърнат в бетонни отломки. Снимките на Саддам с размери на плакатите, които някога го покриваха, са заменени със знамена на шиитската милиция и снимки на лидерите й, включително и на иранския гнерал Касем Солеймани, който ги съветва. Лидерите на милицията съобщиха, че ИД се съпротивлява силно и са оставили много бомби и капани след себе си, съобщи кореспондентът на Би Би Си в Бликия изток, Джим Муир. Но има подозрения, че гробницата е умишлено разрушена от шиитската милиция, допълни той. Tяхното огромно участие в този натиск в чувствителната сунитска територия повдига опасения от религиозни последици. Сунитското население, което е прокудено, се страхува да се върне в териториите, контролирани от шиитските милиции, желаещи да отмъстят за кланетата, извършени от ИД срещу тяхната общност.

"Това е една от териториите, където бойците на ИД се събират най-много, защото гробът на Саддам е тук. Бойците им ни устроиха засада, като поставиха бомби наоколо", заяви капитан Ясер Нума, член на милицията.

Миналия август ИД твърдеше, че гробницата е напълно разрушена, но местните власти отрекоха това, заявявайки, че тя е разграбена и е понесла само леки щети.

Саддам Хюсеин, който е от Тикрит, беше заловен от американските войски през 2003 г. Иракски трибунал го осъди за престъпления срещу човечеството заради избиването на кюрди и мюсюлмани - шиити. Той беше обесен през 2006 г. Тялото му се пазеше в мавзолея от 2007 г. Той представляваше мраморен осмоъгълник с леха от свежи цветя в центъра, които покриваха мястото, където е погребан. Според иракски медии, лоялисти преместили останките на диктатора заради опасения, че те могат да бъдат поругани при сраженията. Тикрит беше окупиран от ИД миналия юни и се предполага, че там пребивават няколко хиляди бойци.

Проправителствените войски, изпратени срещу тях, включват 3000 иракски войници и 20 000 шиитски бойци и много по-малка войска от сунитските племена. Иракските власти смятат превземането на града за жизненоважна стъпка към други територии, контролирани от ИД, включително Мосул, вторият най-голям град в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com