Центърът на Русия за помирение на враждуващите в Сирия беше сринат, няколко болници - също

4616
Центърът на Русия за помирение на враждуващите в Сирия беше сринат, няколко болници - също
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският Център за помирение на враждуващите страни в Сирия беше подложен на масиран обстрел от бойци от Източна Гута, вероятно в отговор на масираните бомбардировки в провинцията, осъществена от силите на сирийския президент Башар Асад. Има загинали цивилни, няма пострадали от руския контингент, има и значителни разрушения, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Руски източници съобщават за ранени девет цивилни в Дамаск за денонощие.

Анкара: Сирийските правителствени сили се оттеглиха от Африн

Правителствените сирийски сили са се оттеглили на 10 км. от град Африн след турски артилерийски обстрел, съобщи Анадолската агенция. П...

По-рано стана известно за въздушни удари от страна на режима на Асад по цели в контролирания от бунтовници сирийски анклав Източна Гута, като АФП съобщи за шест ударени болници. Три от тях са били принудени да спрат работа, а няколко души са били убити, според източници от ООН. Освен тези шест болници, още една важна болница е била бомбардирана и извадена от строя в Арбин, съобщи Сирийско-американското медицинско дружество. Болничното заведение е било ударено на два пъти.

Сирийската обсерватория за човешки права твърди, че болницата в Арбин е поразена от два руски въздушни удара. Според обсерваторията, за пръв път от три месеца Русия нанася удари в Източна Гута, която миналата година беше обявена за зона на деескалация. Фотограф на АФП е видял руски самолет Сухой Су-34 над Арбин.

Американската реакция

Същевременно Държавният департамент на САЩ заяви , че е крайно разтревожен от бомбардировките на сирийския режим в Източна Гута, която се намира край столицата Дамаск и е обкръжена от силите на режима. Според неправителствената организация "Сирийски наблюдател за правата на човека" от неделя (18 февруари) насам там са загинали 250 души.

Русия призна за "няколко десетки" ранени при сблъсък с американски военни в Сирия

В резултат на "неотдавнашен военен сблъсък" в Сирия са ранени няколко десетки руски граждани, заявиха от министерството на външните раб...

"Насилието трябва да спре в този момент", заяви говорителката на американското външно министерство Хедър Науърт пред журналисти. Тя отхвърли "тактиката" на сирийския президент Башар Асад "да обкръжава и изтощава от глад".

Какво казва ООН

"Ужасен и натъжен съм от съобщенията за ужасяващи атаки срещу шест болници в Източна Гута през последните 48 часа", каза Панос Мумцис, регионален хуманитарен координатор на ООН за сирийската криза. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също изрази тревога във връзка с изострянето на ситуацията в Източна Гута. Гутериш призова Русия, Иран и Турция да постигнат прекратяване на огъня в този регион, включен в списъка на "зоните за тишина" - примирие, за което бе постигнато съгласие през май миналата година.

Нови въздушни удари срещу Източна Гута, 45 души са загинали

При нова серия въздушни удари срещу контролирания от опозиционните сили на Дамаск анклав Източна Гута са убити 45 души, предаде AFP, ка...

Гутериш заяви, че почти 400 хиляди души, живеещи в Източна Гута, са подложени на удари от въздуха и обстрел по земята. "В резултат на обсадата на този район от сирийските правителствени войски хората са принудени да живеят в екстремални условия, включително да се хранят недостатъчно", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com