"Червена тревога": Лекарите в Южна Корея излизат на протест

1890
"Червена тревога": Лекарите в Южна Корея излизат на протест
Снимка: iStock

Болниците в Южна Корея отхвърлят пациенти и отменят операции, след като около 2/3 от младите лекари в страната напуснаха работа този месец в знак на протест, съобщи БГНЕС. 

Още: Младшите лекари в Англия излизат на 6-дневна стачка

Заплащането и условията на труд

Младите лекари твърдят, че заплащането и условията им на труд трябва да бъдат приоритет, а не планът на правителството за увеличаване на броя на лекарите. Властите твърдят, че е необходим повече персонал, за да се увеличат здравните услуги в отдалечените райони и да се отговори на нарастващите нужди на едно от най-бързо застаряващите общества в света.

"Настоящата медицинска система в Южна Корея, която е чудесна, се управлява, като се осигуряват евтини стажант-лекари, които продължават да работят", казва 25-годишният Рю пред медиите.

Старшите лекари и частнопрактикуващи лекари не са се оттеглили от работа, но са организирали митинги, на които са призовавали правителството да се откаже от плана си, а на 25 февруари в Сеул се събраха на протест 400 души.

Но планът на правителството за увеличаване на приема в медицинските училища е популярен, като около 76 % от анкетираните го подкрепят, независимо от политическата си принадлежност, сочи скорошно проучване на Gallup Korea.

Още: Двудневна стачка обявиха държавните болници в Гърция

Лекарите работят 36-часови смени

Според Корейската асоциация на стажантите и специализантите в Южна Корея лекарите работят на 36-часови смени, докато в САЩ смените са по-малко от 24 часа. Тя твърди, че половината от младите лекари в САЩ работят 60 часа седмично или по-малко, докато корейските лекари често работят повече от 100 часа.

Рю казва, че е работил повече от 100 часа седмично в една от най-престижните университетски болници в страната за 2 до 4 милиона вона (1 500-3 000 долара) на месец, включително заплащане за извънреден труд. По данни на Американската медицинска асоциация един американски специалист с първа година стаж получава средно около 5000 долара на месец.

Болниците не са обработили оставките на протестиращите лекари, които твърдят, че не стачкуват. Правителството им е наредило да се върнат на работа, заплашвайки да ги арестува или да отнеме лицензите им, заявявайки, че колективните им действия не могат да бъдат оправдани и че животът на хората трябва да бъде на първо място.

Пак и други лекари твърдят, че заповедта е противоконституционна и ги принуждава да работят против волята си.

Лекарите, които излизат на протест, са само малка част от 100 000-те лекари в Южна Корея, но те могат да съставляват повече от 40% от персонала на големите университетски болници, изпълнявайки важни задачи в спешните отделения, отделенията за интензивно лечение и операционните зали. 

Червена тревога

На 25 февруари спешните отделения в петте най-големи болници в Южна Корея бяха в режим на "червена тревога", което означава, че в тях няма достатъчно легла. В петък министър-председателят Хан Дук Су заяви, че държавните болници ще работят по-дълго и през почивните и празничните дни, за да отговорят на търсенето.

33-годишният Пак, който оглавява Корейската асоциация на стажантите, иска властите да осигурят лекари в основни специалности като педиатрия и спешни отделения в големите болници.

Какво искат лекарите?

Лекарите искат по-добра правна защита от искове за злоупотреби и промени в системата, в която много болници разчитат на нископлатена работна ръка и услуги извън застрахователните фондове, за да останат на повърхността в страна, която често е хвалена за това, че осигурява универсално качествено медицинско покритие на достъпни цени, каза Пак.

Той каза, че е разкъсван между пациентите си и правителството, което налага политика, без да се вслушва в лекарите, но че не е имал голям избор. "С гордост, че спасявам пациенти, стигнах дотук. Както казват много лекари, беше сърцераздирателно и трудно да оставя пациентите зад гърба си", каза Пак. "Но сегашната система е изкривена, така че се нуждаем от нещо по-добро от това".

Още: Три дни без лекари в Англия, отново ще стачкуват

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com