Циклон помита притиснатата от COVID-19 Индия (СНИМКИ)

2415
Циклон помита притиснатата от COVID-19 Индия (СНИМКИ)
Снимка: Getty

Най-малко 21 души са мъртви и 96 се водят за изчезнали във вторник, след като чудовищен циклон се стовари върху Западна Индия, усложнявайки несгодите за милиони, които търпят опустошителен прилив на коронавирус, съобщи АФП.

Стотици хиляди хора останаха без ток, след като циклонът „Тауктае” , посегна на брега на Гуджарат в понеделник вечерта. Съпътстващите го ветрове фучат с пориви до 185 километра в час, изкореняват дървета и събарят електропроводи и кули на мобилни оператори, докато ураганът с грохот навлиза във вътрешността, докато леко отслабва.

Един поддържащ кораб, обслужващ петролни платформи, ударени от огромни вълни край бреговете на Мумбай, потъна и 96 от 273-ма души, които бяха на борда, се водят за изчезнали, съобщи индийският флот във вторник. Министерството на отбраната заяви, че 177 души са били спасени, като се очаква операциите да продължат през целия ден при "изключително предизвикателни морски условия".

Във вторник се съобщава за още една нова жертва, която доведе броя на загиналите до поне 21, тъй като беснеещите ветрове преминаха през паянтови домове и превърнаха улиците в реки.

Въпреки че циклонът беше един от най-жестоките, които са навестявали района от десетилетия, прогнозите от последните години позволиха сериозна подготовка и над 200 000 души в опасни зони бяха евакуирани от домовете си.

В понеделник властите в Мумбай затвориха летището за няколко часа и призоваха хората да останат на закрито, докато огромни вълни се стоварваха върху крайбрежната ивица на града.

Природната стихия възпрепятства в известна степен реакцията на Индия срещу вълната от коронавирус, която убива най-малко 4000 души дневно и тласка здравната система до ръба на мвъзможностите й.

Индия се готви за връхлитането на мощен циклон

Западният индийски щат Гуджарат се готви за връхлитането на циклона Тауктае, който се очаква да бъде най-мощният в региона от 1998 г., ...

Мумбай премести в неделя около 600 пациенти с COVID-19 от полеви болници "на по-безопасни места”.

В Гуджарат всички пациенти с коронавирус в болници в рамките на пет километра от брега също бяха преместени.

Повече от 1000 болници, лекуващи па;циенти с COVID-19, в крайбрежните градове са били снабдени с генератори, каза главният министър Виджай Рупани пред репортери. Щатът също така прекрати ваксинациите за два дни. Мумбай направи същото за един ден.

"Този циклон е ужасен двоен удар за милиони хора в Индия, чиито семейства са пострадали от рекордни инфекции и смъртни случаи на COVID-19", каза Удая Регми от Международната федерация на обществата на Червения кръст и Червения полумесец. Организацията заяви, че помага на властите да евакуират хората в най-голям риск в крайбрежните райони, като предоставя първа помощ, маски "и насърчава други критични мерки за превенция на коронавируса".

Миналия май над 110 души загинаха, след като „супер циклонът“ Амфан опустоши Източна Индия и Бангладеш в Бенгалския залив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com