Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цунами изби десетки хора в Индонезия след изригване на вулкан (ВИДЕО)

23 декември 2018, 07:00 часа • 19781 прочитания

Огромна вълна цунами удари Индонезия след изригване на вулкан и изби десетки хора, съобщават редица световни медии.

Според руския вестник "Известия" жертвите са 20-тина души, но информацията е по-стара. AFP съобщава за най-малко 43 жертви, като агенцията вече коригира броят на 62-ма загинали - по информация на Индонезийската агенция по бедствията. Информацията се потвърждава и от други световни медии. Очаква се броят на жертвите да се увеличи, а ранените са стотици - има данни за поне 584. Дотук още няма информация за загинали чужденци.

Ударът на вълната е в района на Зондския пролив, в южната и западната част на остров Суматра - районите на Панденланг, Южен Лумпунг и Серанг, които са популярни туристически дестинации и се намират на около 180 километра от индонезийската столица Джакарта. Панденланг е най-засегнатото място, като там досега официално са потвърдени 33 смъртни случая.

Според информацията изригването е на вулкан, известен като "детето" на легендарния Кракатау - вулканът Анак Кракатау. На индонезийски "Анак" означава "дете". През 1883 година Кракатау изригва така, че унищожава две трети от острова, на който се намира и убива над 36 000 души. Има обаче предположения и, че голямо подводно срутване е причинило цунамито, като е цитирана Индонезийската метеорологична служба. Експерти казват, че всъщност е имало комбинация от срутване и изригване. А Индонезийската геологична служба е засякла активност на вулкана от няколко дни насам.

Според британския вестник The Guardian, видеото, което виждате точно над този абзац, е заснето на концерт на местната музикална група Seventeen. Групата вече публикува официално изявление, след като вълната удари техния концерт и съобщи, че басистът им, както и мениджърът им, отговарящ за пътуването, са били намерени мъртви, а още четирима души от бандата липсват.

Припомняме, че през 2004 година земетресение с магнитуд 9,3 по Рихтер до Суматра предизвика цунами, което уби 220 000 души. А тази година, през септември, град Палу беше ударен от цунами, което уби над 2000 души. Индонезия е една от държавите, намиращи се в т.нар. Пръстен на на огъня в Тихия океан, където вулканичната активност е особено силна.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес