X
 
 

Daily Sabah: САЩ са тренирали бойци в Сирия срещу потенциална турска атака

858 1
photo of Daily Sabah: САЩ са тренирали бойци в Сирия срещу потенциална турска атака
Снимка: Getty Images/Guliver
Силите на САЩ са тренирали специално „Сирийските демократични сили“ (СДС) и техните сътрудници от „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) за възможна турска операция в Северна Сирия. Това пише вестник Daily Sabah, цитиран от агенция "Фокус", в материал, посветен на ситуацията с военната интервенция "Извор на мира".

Става ясно, че информацията идва от американски офицер, който е работил със СДС и е заявил, че кюрдските сили са получили сложна военна тренировка, включително за това как да построят цяла мрежа от подземни тунели под ключови градове в региона, като предпазна мярка срещу турска военна кампания.

Захариева: България не подкрепя икономически санкции срещу Турция

България не подкрепя икономически санкции спрямо Турция заради военните действия в Сирия. Това съобщи вицепремиерът и министър на външн...

Според него ОНС са започнали да работят по тунелите след като Турция е завзела град Африн през 2018 г. Офицерът също така е заявил, че войските на САЩ са провели множество акции заедно с СДС, в които те са били обучени как да действат координирано в случай на турска инвазия. Te са били обучени и как да „се защитават в дълбочина“ - военна стратегия, която цели да забави атакуваща сила.

Друг бивш американски военен офицер, който също е работил със силите на кюрдите, е потвърдил, че СДС са „построили група тунели, като предпазна мярка“ срещу Турция. Той е добавил, че тези тунели и други защити са били построени като възможна предпазна мярка и в случай, че САЩ се изтеглят от региона.

Actualno.com припомня, че Турция започна операция „Извор на мира“ на 9 октомври, която е третата военна интервенция от страна на правителството в Анкара в Северна Сирия. Според турските власти целта е да бъде изчистена границата на страната от терористи, свързвани с „Ислямска държава“. Операцията е насочена и срещу обявената от Анкара за терористична организация „Работническа партия на Кюрдистан" (ПКК).

По границата със Сирия ще бъде създадена зона за сигурност, където да бъдат заселени сирийските бежанци, намиращи се в Турция в момента, твърдят още властите в Анкара.

Тръмп счита, че кюрдите са много добре защитени в Сирия

Президентът Доналд Тръмп говори в сряда с пренебрежение за кюрдите, като заяви, че съюзниците на САЩ във войната срещу "Ислямска държа...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално