Давутоглу: Не може да има мир в Сирия, докато Асад е на власт

29367
Давутоглу: Не може да има мир в Сирия, докато Асад е на власт

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви вчера, че в Сирия не може да има траен мир, ако президентът Башар Асад остане на власт, предаде Танюг, цитирана от БТА.

На съвместна пресконференция с американския вицепрезидент Джо Байдън след пристигането му на летището в Истанбул Давутоглу каза, че в Сирия няма да има мир, докато в една част от страната се правят опити за унищожаване на терористичните организации, а същевременно в другата режимът в Дамаск използва всички видове оръжие, за да унищожи част от своя народ.

Кюрдите почти отвоюваха град Кобани от "Ислямска държава"

Кюрдските сили за самоотбрана отвоюваха от групировката "Ислямска държава" (ИД) голяма част от северния сирийски град Кобани на граница...

Байдън от своя страна каза, че едно от големите предимства при неговото посещение в Турция е, че може да говори открито с представителите на страна "приятел и съюзник на НАТО", с която САЩ са разговаряли по многобройни регионални и международни въпроси и накрая винаги са били "на една и съща страна".

Както отбеляза Асошиейтед прес, Байдън пристига на посещение след седмици на политически спорове между двете членки на НАТО. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоява, че ако САЩ искат помощта му, кампанията трябва да се насочи по-малко към борбата срещу "Ислямска държава" и повече към свалянето на режима на Асад. Той иска също водената от САЩ коалиция да установи зона за сигурност в северната част на Сирия, където умерените бойци от сирийската опозиция да могат да се оттеглят и да предприемат атаки оттам.

Съединените щати обаче нямат желание да тръгнат на война срещу Асад и казват, че установяването на забранена за полети зона срещу военновъздушните сили на Сирия не е условие, което ги устройва. Американски и турски представители обсъждаха желанието на коалицията да използва турската военновъздушна база Инджирлик за ръководени от САЩ операции срещу "Ислямска държава", но Турция не обяви решение по тази тема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com