Ден на траур в Грузия

9678
Ден на траур в Грузия
Снимка: АПИ

Днес е обявен ден на траур в Тбилиси, след като вчера най-малко 12 души се удавиха, а други се водят за изчезнали след опустошителното наводнение в грузинската столица.

Бедствието разруши зоологическата градина освобождавайки лъвове, тигри и хипопотами по улиците на града.

Грузинската инвазия в Украйна

Като едно от най-странните развития в конфликта между Русия и Украйна, украинският президент Петро Порошенко наскоро назначи бившия пр...

Грузинските власти призоваха жителите да останат по домовете си, докато издирването на животните продължава.

Близо 20 вълка, осем лъва, бели тигри, чакали и ягуари бяха застреляни от специалните сили или пък се смятат за изчезнали. Кадри, излъчени от телевизия Рустави, показват хипопотам, плаващ по наводнените улици в центъра на Тбилиси, докато спасителни екипи се опитват да заловят животното с приспиващи патрони.

В социалните мрежи бяха разпространени видеоматериали на алигатор, промушващ се между колите в паркинг и на мечка, качила се върху климатик на стената на една сграда.

Много къщи са отнесени от пороя, а главните улици в центъра са задръстени от кал и изкоренени дървета. Наводнението е предизвикано от река Вере, която след излелите се в продължение на часове поройни дъждове излезе от коритото си и наводни улици и жилища.

Грузинското правителство подаде оставка

Правителството на грузинския министър-председател Иракли Гарибашвили подаде оставката си, предаде AFP. Според закона в кавказката стр...

Премиерът Иракли Гарибашвили заяви, че са нанесени големи щети на инфраструктурата на града. Екипи на министерството на вътрешните работи с хеликоптер са оказали помощна много хора.

В столицата с население 1,2 милиона много хора е трябвало да напуснат домовете си, хиляди са останали без електричество и питейна вода.

За цялото това нещастие патриархът на грузинската православна църква Илия има свое обяснение. "Наводнението е боже наказание", категоричен е той. "Когато комунистите окупираха Грузия ... те заповядаха камбаните на църквите да бъдат претопени и металът продаден, а зоологическата градина бе построена с тези пари", заяви той в неделната си проповед.

Зоологическата градина бе изградена с тези пари, върху този грях и следователно на това място тя не трябва да бъде. Трябва да бъде преместена другаде. Никой грях не остава ненаказан, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com