Диарбекир се подготвя с танкове и войници за очаквани демонстрации

25239
Диарбекир се подготвя с танкове и войници за очаквани демонстрации
Снимка: Getty Images / Guliver

Танкове и войници са разположени по улиците на град Диарбекир. Той е населен компактно с кюрди, съобщиха турски медии.

Подсилени са и частите за борба с безредиците към Дирекцията по сигурността, прехвърлени са полицаи от вътрешността на страната към Диарбекир, Хаккяри и Юксекова.

ЕС подпомага бежанците от Кобане с 3,9 млн.евро

Европейската комисия възнамерява да отпусне 3,9 милиона евро хуманитарна помощ за бежанците от сирийския град Кобане, където продължав...

Бронирани коли, заграждения, стотици полицаи с щитове са разположени на различни места. Много магазини и офиси останаха затворени, в Хаккяри са отворени само хлебарниците и дежурните аптеки, съобщават още медиите.

Мерките са заради очакваните днес демонстрации на турските кюрди за солидарност със сирийския кюрдски град Кобане срещу джихадистите от "Ислямска държава". Прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/, която е представена в турския парламент, и подкрепящите я кюрдски движения призоваха турските кюрди да излязат на демонстрации в знак на солидарност с Кобане.

В огласеното от ДПН обръщение се изтъква, че 1 ноември е обявен за международен ден на солидарност за Кобане. Призовавайки симпатизантите си към мирни демонстрации, кюрдските активисти ги приканиха да се въздържат от екстремни действия и от участие в провокации, целящи засилване на напрежението, информира БТА.

Турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала в остро изявление снощи порица призивите на кюрдските партии за провеждане на демонстрациите. Той ги прикани да отменят планираните масови изяви и заяви, че властите няма да допуснат провеждането на кюрдските демонстрации и че ще попречат със сила, ако се наложи.

Ердоган критикува сирийските кюрди за Кобани

Турският президент Реджеп Ердоган обвини главната кюрдска партия в Сирия, че не иска помощта на бойците от Иракски Кюрдистан – пе...

Снимка: Архив

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com