Джон Кери пристигна в Москва за среща с Владимир Путин

2485
Джон Кери пристигна в Москва за среща с Владимир Путин
Снимка: Getty Images / Guliver

Американският държавен секретар Джон Кери пристигна в Москва, където ще се срещне с руският президент Владимир Путин.

Основна цел на посещението е възраждане на мирните преговори за Сирия, пише AFP.

Лавров и Кери ще обсъдят разграничаването на терористи и опозиция в Сирия

Една от темите на преговорите между външния министър на Русия Сергей Лавров и генералния секретар на САЩ Джон Кери през тази седмица ще...

Визитата на Кери в руската столица е втора за тази година и четвърта от май 2015.

Тя идва в момент на нови кървави сражения в Сирия, въпреки няколко опита за прекратявания на огъня между силите на подкрепяния от Русия президент Башар Асад и опозиционния Върховен преговорен комитет, базиран в Саудитска Арабия и подкрепян от САЩ, припомня ТАСС.

По-рано днес в интервю за американска телевизия Асад заяви, че спрямо него не е оказван натиск от Москва да напусне поста си, което е основно искане на опозицията. Асад още заяви, че подкрепата на Турция, Саудитска Арабия и Запада за екстремистки групировки е причината за продължаването на войната.

Пратениците на Асад в рамките на организираните от ООН мирни преговори в Женева защитаваха идеята за преходно „правителство на единството” в Сирия, оглавявано от президента и включващо опозицията.

Джон Кери отива на посещение в Русия в края на седмицата

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще направи на 14 и 15 юли работно посещение в Москва, съобщиха от руското външно министерство, пре...

Това искане и кръвопролитията в самата страна доведоха до ефективно спиране на косвените преговори, които все още не са възобновени. Това забавяне застрашава „пътната карта” на политическия преход в Сирия, която беше начертана миналата година и предполага нова конституция и избори в близкоизточната страна, посочва още БГНЕС.

Същевременно според редица анализатори в рамките на срещата между Путин и Кери ще бъдат договорени съвместни действия срещу джихадистките групировки „Ислямска държава” и „Фронтът Нусра” – сирийският клон на „Ал Кайда”.

Според материал в The Washington Post в замяна на съвместните действия Москва ще се съгласи да убеди Асад военната му авиация да ограничи действията си до спускане на хуманитарна помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com