Доживотна присъда: Хонконг приема строг и спорен закон за сигурността

1654
Доживотна присъда: Хонконг приема строг и спорен закон за сигурността
Снимка: iStock

Хонконг прие строг закон за сигурността, който според властите е необходим за стабилността. Критиците се опасяват, че ще подкопае още повече гражданските свободи, съобщава BBC.

Член 23 е насочен към нови престъпления като външна намеса и бунт, а наказанията включват доживотни присъди. Той е ускорен през последния си етап от пропекинския парламент за по-малко от две седмици. Член 23 разширява спорния закон за националната сигурност, наложен по-рано от Китай. Този закон включва нови мерки за държавна измяна, шпионаж, външна намеса, държавни тайни и бунт.

Лидерът на Хонконг Джон Ли казва, че член 23 е необходим и за предпазване от „потенциални саботажи и подводни течения, които се опитват да създадат проблеми“, особено „идеи за независим Хонконг“.

Вицепремиерът на Китай Дин Сюесян казва, че бързото влизане в сила на новото законодателство ще защити основните национални интереси и ще позволи на Хонконг да се съсредоточи върху икономическото развитие.

Още: Рекордно ниска избирателна активност в Хонконг

Какъв е законът за националната сигурност на Хонконг?

Десетки хора бяха арестувани по закона за национална сигурност от приемането му през 2020г., което според критиците е създало атмосфера на страх. Жителите на Хонконг изразиха подобни опасения относно член 23, особено относно използването на широки и неясни определения в законодателството.

Държавният служител Джордж казва пред BBC, че е най-загрижен за определението на "държавна тайна". „Да кажем, че група колеги излизат на обяд и обсъждат как да се справят с някои работни въпроси. Това ще представлява ли изтичане на държавна тайна? Ще ни арестуват ли, ако някой подслушва и разпространява информацията?...Много се страхувам, че лесно можем да бъдем обвинени (в престъплението)“, казва Джордж.

Още: Хонконг с контрол на вноса на морски храни от Япония заради АЕЦ "Фукушима"

Той е наблюдавал „култура на информиране“ сред колегите си, откакто предишният закон влиза в сила. Той изчислява, че около една пета от служителите в неговия отдел са напуснали през последните три години, като много от тях са се преместили в чужбина. „Вече няма да говоря толкова много за работа с приятели. Просто се съсредоточавам върху яденето, пиенето и забавлението“, казва Джордж.

Правителството за член 23

Член 23 отдавна е на картата на властите. Съгласно своята мини-конституция, Основният закон, Хонконг трябваше да приеме свое собствено законодателство за сигурност. Но предишен опит през 2003г. се провали на фона на широки обществени протести. Законопроектът беше внесен отново тази година в началото на март след едномесечен период на консултации. Законодателите приключиха прегледа на законопроекта в рамките на дни.

Още: Първи арест в Хонконг по новия закон за сигурността

В отговор на запитванията на BBC относно опасенията на жителите правителството на Хонконг казва, че член 23 „е насочен към много малък брой хора, които застрашават националната сигурност, а не към широката общественост“. „Хората, които спазват закона, няма да бъдат хванати от закона по невнимание... Член на обществото няма да извърши престъпление, просто като извърши определено действие, но трябва да има намерение да застраши националната сигурност, за да може да наруши закон“, казва правителствен говорител.

*Имената на жителите на Хонконг, интервюирани за тази история, са променени, за да се защити тяхната самоличност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com