Експерт: Китай избира наследник на Путин. Какво прави руският секретар на Съвета за сигурност Патрушев в Пекин?

9024
Експерт: Китай избира наследник на Путин. Какво прави руският секретар на Съвета за сигурност Патрушев в Пекин?
Снимка: kremlin.ru

С каква цел Кремъл изпрати в Китай опитният офицер от КГБ Николай Патрушев, който е секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация? Неговите срещи с китайски високопоставени лица се проведоха не в столицата Пекин, а в град Фуджоу в отдалечената провинция Фудзиен. И при това всички срещи бяха в затворен формат. Това се пита журналистът и политически коментатор Ростислав Демчук, работил за медии като Радио Свободна Европа, Би Би Си и Гласът на Америка.

През последните дни повечето медии отделят приоритетно внимание на погребалната церемония на кралица Елизабет II, пише той в профила си във Фейсбук. "Но мен повече ме интересува и тревожи двудневното посещение на Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация, в Китай. Там той се срещна с Гуо Шенгкун, член на Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП) и секретар на Централния политически и правен комитет на Китайската народна република, с Ян Джиечи, председател на Комисията по външни работи на ККП, и с Чен Уенцин, министър на сигурността на Китай", отбелязва експертът. 

И добавя: "По мое скромно мнение това е много високо ниво на срещи за секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация. Може би Пекин вижда Патрушев като наследник и заместник на Владимир Путин?"

ОЩЕ: Политолог: В Кремъл все по-настойчиво обсъждат напускането на Путин поради "болест" (ВИДЕО) 

Според журналиста в търсенето си на приятели по всички континенти, Кремъл е разбрал, че е безполезно да разчита на Турция. "Турция отказа да помогне на Москва във военно-техническата сфера. В областта на търговията и туризма Анкара също отказа да обслужва руските разплащателни карти "Мир", а днес също така отказа да обучава и пилоти от руската гражданска авиация. Така че Кремъл реши да заложи основно на Китай. В атака тръгна старият и опитен офицер от КГБ Николай Патрушев", анализира експертът.

Пентагонът: Планът на Путин да превземе Донбас до 15 септември не успя

Руският президент Владимир Путин планираше да превземе Донецка област преди 15 септември, но се провали. Вместо това украинските войски...

Демчук добавя, че държавната китайска информационна агенция Синхуа подава доста оскъдна информация за тези срещи. Но затова пък руските медии са доста по-обстоятелствени, при все, че Патрушев не е придружаван от руски журналисти.

Според агенция Синхуа членът на Политбюро Гуо Шенгкун е дал висока оценка на срещите. Той е подчертал, че фокусът е бил върху задълбочаването на сътрудничеството между китайските и руските правоприлагащи органи и агенции за сигурност, както и върху обмена на разузнавателна информация, продължава журналистът. Събеседниците са се споразумели да продължат военното сътрудничество, включително съвместни военни учения и съвместни патрули (създаване и развитие на „коридори“ за търговски трафик в потенциалната зона на тайванския конфликт за защита на корабоплаването).

"Сигналите са тревожни. Тревожни не само за Украйна, но и за целия свят, включително за САЩ и другите държави от НАТО", завършва Ростислав Демчук.

ОЩЕ: След срещите с Ердоган и Си: Какво получи Путин от пътуването си до Самарканд

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com