Ердоган и Байдън обсъдиха членството на Швеция в НАТО

1358
Ердоган и Байдън обсъдиха членството на Швеция в НАТО
Снимка: Getty Images

Анкара не е видяла достатъчен напредък от страна на Швеция, за да подкрепи кандидатурата ѝ за членство в НАТО. Това предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган президентът на САЩ Джо Байдън в телефонен разговор в неделя преди срещата на върха на лидерите на НАТО тази седмица.

"Ердоган заяви, че Швеция е предприела някои стъпки в правилната посока, като е направила промени в законодателството за борба с тероризма", се казва в изявление на дирекцията за комуникации на Турция след двустранния разговор. 

Ердоган: Владимир Путин може да посети Турция още следващия месец

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че руският държавен глава Владимир Путин, който е издирван от международния наказател...

Но поддръжниците на "терористични организации" - прокюрдски групировки, включително ПКК и YPG, които са забранени в Турция - продължават да провеждат демонстрации в Швеция, се казва в изявлението. "Това обезсилва предприетите стъпки", се казва в него, цитирано от БГНЕС.

Призивът идва преди двудневната среща на върха на лидерите на НАТО в Литва, която започва във вторник. Байдън подкрепи стремежа да се постигне споразумение за Швеция на срещата във Вилнюс.

Администрацията на Ердоган блокира надеждите на Швеция да се присъедини към отбранителния съюз, обвинявайки Стокхолм, че подкрепя кюрдския сепаратизъм. Въпреки че първоначално обвини Финландия в същото, по-късно Ердоган даде зелена светлина на молбата на Хелзинки и страната стана член на НАТО през април.

По време на разговора Байдън и Ердоган обсъдиха и продажбата на американски изтребители F-16 на Турция, като турският президент "отбеляза, че не е коректно да се свързва" искането на Анкара за самолети F-16 с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, се посочва в изявлението.

Байдън очаква с нетърпение присъединяването на Швеция към НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази подкрепа за влизането на Швеция в НАТО по време на разговори с шведския  премиер Улф Кристерш...

По време на разговора Ердоган също така е повдигнал въпроса за "желанието на Турция да съживи процеса на членство в ЕС", се посочва в изявлението. Турският президент е заявил, че би желал държавите - членки на ЕС, да изпратят "ясно и силно послание" в подкрепа на кандидатурата на страната за членство в ЕС на срещата на върха на НАТО в Литва.

Макар че Турция стана кандидат за пълноправно членство в ЕС през 1999 г., през последното десетилетие преговорите на практика бяха в застой. Страната не се ангажира да извърши реформите, необходими, за да отговори на критериите, определени от Брюксел.

Ердоган и Байдън се договориха да се срещнат на четири очи във Вилнюс и да обсъдят подробно двустранните отношения между Турция и САЩ и регионалните въпроси, се посочва в турското изявление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com