Ердоган настоява Путин да не пречи на помощта за Сирия и да пусне украинското зърно

3956
Ердоган настоява Путин да не пречи на помощта за Сирия и да пусне украинското зърно
Снимка: Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова руския си колега Владимир Путин да удължи разрешението за трансгранични доставки на хуманитарна помощ в Сирия, предава АФП.

Призивът му бе отправен в момент, когато дипломатите се опитват да намерят решение, което да преодолее руското вето върху системата, благодарение на която от 2014 г. насам в опустошената от войната страна постъпват помощи.

"Ердоган подчерта, че отдава голямо значение на удължаването на трансграничния механизъм в Сирия", се казва в изявление на неговата канцелария, публикувано след телефонните разговори по повод изтичането на срока на действие на механизма в неделя.

Турско-сирийската граница при контролно-пропускателния пункт Баб ал-Хава е единственият начин, по който помощта на ООН може да достигне до цивилното население, без да се придвижва през райони, контролирани от сирийските правителствени сили.

Русия, която е съюзник на сирийския режим, използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да отхвърли предложенията на Запада граничният пункт да остане отворен още една година.

ЕК създава център за борба с контрабандата на оръжие и мигранти от Украйна

Европейската комисия обяви създаването на център за борба с контрабандата на оръжие и мигранти от Украйна към ЕС през Молдова, съобщи е...

Противопоставянето дойде в момент, когато дипломатическото напрежение достигна исторически връх след нахлуването на Русия в Украйна.

Съветът за сигурност и преди е удължавал срока на действие на трансграничния механизъм, след като той е изтекъл, а няколко източника заявиха, че тази седмица все още е възможно да се проведе гласуване.

Ердоган се опитва да използва добрите си работни отношения както с Путин, така и с подкрепяните от Запада лидери в Киев, за да успокои напрежението. От канцеларията му съобщиха, че той също така е призовал Путин да "предприеме действия" по предложението на ООН за възобновяване на спрения украински износ на зърно през Черно море. ООН представи план за улесняване на износа, който предвижда създаването на безопасни коридори около известни мини. Предложението получи само ограничена подкрепа както в Москва, така и в Киев.

Киев обвинява Русия, че краде неговото зърно и допринася за световния недостиг на храни, причинен от блокирания в украинските пристанища износ на зърно. Русия обаче твърди, че е "национализирала" украинските държавни активи и че изкупува реколтата от местните фермери. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com