Ердоган не отстъпва: Няма да се откажем от интервенция в Мосул

7558
Ердоган не отстъпва: Няма да се откажем от интервенция в Мосул
Снимка: Getty Images/Guliver

Анкара не може да бъде изключена от операцията по поемането на контрола върху иракския град Мосул, който в момента е в ръцете на „Ислямска държава“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, допълвайки, че Турция продължава да е заплашвана от страна на намиращите се в този регион сили.

„Ние ще участваме както в операцията, кака и в преговорите след това. Невъзможно е да останем изключени“, каза той, цитиран от в. "Хюриет".

Ирак продължава да предупреждава Турция да не се меси в Мосул

Иракските власти няма да позволят на турски военни да участват в операцията за освобождаването на град Мосул от групировката "Ислямска ...

„Какво казват те? Турция не трябва да влиза в Мосул. Защо да не може да влезем? Ние имаме 350-километрова граница (бел. ред. - с Ирак). Други, които нямат нищо общо с региона, влизат. Ние няма да сме отговорни за негативните последствия, които ще се появят от всяка операция, която не включва Турция“, посочи още Ердоган, пише БГНЕС. Той също така допълни, че турското присъствие в лагера Башика край Мосул ще се запази. „Никой не трябва да очаква, че ще напуснем Башика“, заяви Ердоган, обещавайки да започне „всички видове операции“ срещу „Ислямска държава“.

В същото време според различни източници близо половината от тренираните от турски части кюрдски бойци са взели участие в днешната операция. „Близо половината от 3000 кюрдски бойци в момента участват в операцията. Другата половина се държи в резерв“, каза анонимен източник, цитиран от "Хюриет". Според него сред обучаваните бойци има също шиити, язиди, християни и туркмени.

По-рано стана ясно, че няколко хиляди кюрдски бойци пешмерга са се включили в офанзивата на иракски бойци и сили на водената от САЩ коалиция по поемането на контрола върху Мосул. Кюрдите вече контролират редица по-малки села на изток от града.

„Операцията в района на река Казир включва до 4000 бойци пешмерга на три фронта, които да прочистят намиращите се наблизо села, контролирани от „Ислямска държава“, заявиха от ръководството на кюрдските сили. В него се посочва още, че операцията е координирана със силите на иракската армия, които се придвижват от юг и са подкрепяни по въздух от самолети на коалицията.

Сблъсъкът между кюрдите и шиитските милиции пречи на кампанията срещу ИД

Април месец е особено горещ в Ирак. На фона на масови протести, избухнали през последните няколко седмици, властите в Багдад най-накрая...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com