Ердоган: Обама излъга Турция, същото прави Тръмп

3486
Ердоган: Обама излъга Турция, същото прави Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият американски президент „излъга Турция“ по въпроса за бойците на сирийските кюрди в региона Манбидж, а сегашният президент Доналд Тръмп „върви по същата пътечка“, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Тръмп ни каза „Те няма да останат там. Те ще се преместят източно от Ефрат.“ Той прие, че арабите са истинските собственици на Манбидж. Но това което каза, не се реализира. Сега има мобилизация в Манбидж. Манбидж ще намери истинските си собственици“, заяви Ердоган пред репортери след приключване на визитата си във Ватикана и Рим, съобщи в. „Хюриет дейли нюз“.

Ердоган: САЩ имат сметки срещу Турция, Ирак и Русия в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че САЩ работят срещу интересите на Турция, Иран и може би Русия в Северна Сирия, където ...

Ердоган каза още, че в Турция има много бежанци от Манбидж, които искат да се върнат по родните си места.

Коментарите на Ердоган бяха напрени в навечерието на официалното посещение в Истанбул на съветника по националната сигурност на Тръмп Хърбърт Макмастър. Държавният секретар Рекс Тилърсън също ще посети Турция – следващата седмица той ще бъде в Анкара.

Турският президент каза, че е казал на папа Франциск, на италианския президент и на италианския премиер, че международните сили трябва да се обединят в помощта за връщането на 3,5 млн. сирийски бежанци , които в момента живеят в турция. „Казах им, че ако те ни дадат финансова подкрепа, ние ще направим всичко по силите си да ги върнем в техните земи.“ Турският президент допълни, че Турция може да предприеме работа по изграждане на жилища и възстановяване на инфраструктурата в Сирия. „За съжаление обещанията, които ми бяха дадени, не бяха изпълнени. ЕС каза, че ще ни даде общо 6 млрд. евро за бежанците. Но досега са дошли само 900 млн. евро“, каза Ердоган и подчерта, че парите не са отишли в турския бюджет, а в Турския Червен полумесец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...