Ердоган призова западните лидери да направят избор между Турция и терористите

3064
 Ердоган призова западните лидери да направят избор между Турция и терористите
Снимка: Getty images/Guliver

Турция защитава демократичните ценности, а президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган призова западните лидери да направят избор между Турция и терористите.

Това се казва в статия на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, публикувана в британското издание The Guardian по повод годишнината от неуспешния опит за преврат срещу него.

Турският посланик у нас: България има различни оплаквания, не намирам това за уместно

"България е много важен съсед и винаги е била, България, обаче има различни оплаквания, смятайки, че се намира в периферията на външнат...

"Днес отбелязваме първата годишнина от опита за преврат на 15 юли 2016 г. в Турция. Точно преди една година милиони турски граждани оставиха настрана техните политически, културни и етнически различия, за да формират обединен фронт срещу заговорниците, които опитаха да бламират конституцията на нашата страна, стреляха по беззащитни граждани и бомбардираха парламента. Обединен, народът на Турция не позволи на въоръжените групи да ограбят тяхната демокрация, свобода и начина им на живот.", се казва още в изявлението на Ердоган.

По думите му "в осуетяването на плановете на заговорниците 250 души загубиха живота си, а още 2193-ма бяха ранени. Моето правителство продължава опитите си да привлече под отговорност Фетхуллах Гюлен и неговите последователи, които според доказателствата стоят зад опита за преврат. Това не е важно само за демокрацията в Турция, но и за демокрацията в целия свят“.

„Между 1960 г. и 1997 г., най-малко четири демократично избрани правителства бяха насилствено свалени от власт. Десетилетия наред демократично избраните правителства не можеха да се освободят, нито нацията можеше да се излекува от лошото отношение на някои правителства в миналото. Още по-лошото е, че тези събития отслабиха вярата на турския народ във властовите институции“, пише още в статията, съобщава агенция Фокус.

„Осуетяването на този заговор е повратна точка в историята на демокрацията – това ще даде надежда и вдъхновение на всички хора, които живеят под сянката на диктатурата. За съжаление съюзниците на Турция, най-вече нашите приятели от Запада, не успяха да оценят важността на това, което се случи. Вместо да се солидаризират с моите сънародници, редица западни правителства и институции избраха да изчакат и да видят как ще се развие кризата. Тяхната двуличност и двойни стандарти нараниха турския народ, който рискува всичко, за да защити своята свобода“.

Гьокче: Турското правителство не подпомага български партии, точка по въпроса

Турското правителство не подпомага български партии. Точка по въпроса. Това заяви Н. Пр. посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче. Т...

„Фактът, че усилията на Турция да идентифицира и премахне държавните служители, лоялни на Гюлен – турски гражданин, който живее в САЩ, бяха атакувани от същите групи на Запад, повдигна въпроси относно отношението на Запада към демокрацията и сигурността на моята държава. За да добавят сол в раната, много от висшестоящите лидери на ФЕТО, организацията на Гюлен, получиха убежище от обявилите се за наши съюзници и приятели държави. Няма начин да бъде прикрито предателството на нашето приятелство и това е несъвместимо с двустранните ни отношения и фундаменталните ценности, които заедно споделяме. Днес западните лидери са пред избор дали да останат солидарни с терористите или да възстановят доверието на турския народ“, допълва Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com