Ердоган: С Путин се договорихме да създадем газов хъб в Турция

2276
Ердоган: С Путин се договорихме да създадем газов хъб в Турция
Снимка: Getty Images

Турският президент Реджеп Ердоган обяви тази сряда, че се е договорил с руския си колега Владимир Путин за изграждане на хъб за природен газ в Турция. В реч пред членовете на своята „Партия на справедливостта и развитието“ в парламента държавният глава заяви, че Европа може да получава доставки на руски газ именно от този хъб, предаде „Ройтерс“.

Първоначално идеята беше загатната от Путин на 12 октомври, по време на енергиен форум в Москва. Тогава той каза, че Русия може да прехвърли загубените потоци от „Северен поток“ от дъното на Балтийско море до региона на Черно море. „И така да направим този маршрут основен за доставка на нашето гориво, на нашия природен газ за Европа – през Турция, създавайки най-големия газов хъб за Европа“, допълни руският президент.

Турция изстреля секретна балистична ракета над Черно море (ВИДЕО)

Турция е изстреляла тестово местно произведена балистична ракета с малък обсег над Черно море днес, съобщава Bloomberg. За изстрелване...

След това двамата с Ердоган се срещнаха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия (CICA), проведена в Казахстан. Там Путин каза, че ако има интерес от страна на Турция и потенциалните купувачи на руски газ от други страни, „бихме могли да разгледаме възможността за изграждане на друга газопроводна система и създаване на газов хъб в Турция, който да продава на други страни – на първо място на трети страни“. „Разбира се, и на европейските, ако те проявят интерес“, добави още той и каза, че държавата на Ердоган е най-надеждният маршрут за доставка на синьо гориво за Европа.

"Сега Европа се чуди как да се снабди с енергия през предстоящия зимен период. Ние нямаме такъв проблем", каза Ердоган в сряда, цитиран от БГНЕС. "Освен това, на последната ни среща с г-н Путин се договорихме да създадем газов хъб в Турция. Както той обяви, Европа може да ползва руски газ през Турция".

По данни на Rystad Energy общият износ на "Газпром" за Европа, включително по "Турски поток", е спаднал до 70-80 милиона кубични метра на ден към септември. През септември 2021 г. този показател е бил 380 милиона кубически метра на ден. Днес делът на Русия в покупките на газ от ЕС не надвишава 10%.

По украинското трасе всеки ден се доставят 40-43 милиона кубически метра газ за Европа през газоизмервателната станция „Суджа“. Исканията на "Газпром" за подаване на газ през газоизмервателната станция "Сохрановка" са отхвърлени от Киев.

Путин и Ердоган си говориха за газов хъб в Турция, но не и за войната

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган се срещнаха днес в казахстанската столица Астана на Конференцията ...

ОЩЕ: Играят ли в тандем Орбан и Ердоган? Отлагат влизането на Швеция и Финландия в НАТО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com