ЕС отменя първите санкции срещу Иран през декември

19468
ЕС отменя първите санкции срещу Иран през декември
Снимка: Getty Images / Guliver

ЕС ще отмени първите си санкции срещу Иран "през декември", заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, според когото споразумението по ядрената програма означава, че Техеран "няма да прави каквото си поиска" в областта на обогатяването на уран, предаде БГНЕС.

Облекчаването на санкциите "ще започне през декември", заяви министърът по радио Европа 1. Среща на министрите на външните работи на държавите членки на ЕС е планирана след няколко седмици, каза още той. Отмяната на санкциите ще бъде "ограничена, целенасочена и обратима", допълни Фабиюс, без да уточнява в кои области. "Същото е и от американска страна", уточни той.

На въпрос за отхвърлянето от Израел на споразумението и дали се опасява от израелски превантивни удари, френският външен министър заяви: "на този етап не, защото никой не би го разбрал". Във връзка с договорената за първи път възможност Иран да обогатява уран, въпреки че всички резолюции на ООН искаха от Техеран да прекрати този процес, Фабиюс подчерта, че в бъдеще тази дейност ще бъде тясно рамкирана.

"Това, което гарантираха двете страни, е програма за обогатяване, това не е същото като право на обогатяване във взаимно договорените условия. Това означава, че Иран не може да прави каквото си иска, има точни ограничения", обясни Фабиюс.

Въз основа на сключеното споразумение през уикенда между Иран и шестте големи държави от групата 5+1 (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия) Техеран вече няма да обогатява уран над 3,5% или 5%. Запасите му от обогатен уран до 20% ще бъдат унищожени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com