Ето кои са двете най-натоварени летища в света

10957
Ето кои са двете най-натоварени летища в света
Снимка: iStock

Летище Истанбул е второто най-натоварено в света по отношение на международния пътнически трафик през миналата година, според Международния съвет на летищата (ACI).

В категорията на международния трафик летището в Дубай оглави списъка на ACI с 29,1 милиона пътници, а по отношение на общия брой пътници първото място зае летището в Атланта със 75,7 милиона.

Турското мегалетище е обслужило 26,5 млн. пътници през миналата година, което е със сериозните 66% повече от 2021 г., но броят на пътниците, преминали през летище Истанбул, е с 33% по-малък в сравнение с 2020 г., когато свързаните с COVID-19 ограничения удариха световната индустрия за въздушен транспорт и туризъм.

Летището в популярната ваканционна дестинация Анталия на средиземноморското крайбрежие на Турция се класира на осмо място в списъка на ACI "10-те най-натоварени летища в света", съобщава „Хюриет“.

Международният пътнически трафик на летище Анталия е скочил с над 160% през миналата година от 2021 г. до 17,2 млн. души.

Кое е най-голямото летище в Европа?

В Европа има множество летища, впечатляващи със своите мащаби и размах на дейността си - „Шарл де Гол“ в Париж, „Бара...

През миналата година летищата в Турция са обслужили 128 милиона души, което е с над 57% повече в сравнение с 2021 г., като броят на международните пътници се е увеличил със значителните 87% до 59,7 милиона души. Вътрешният пътникопоток на летищата е нараснал с 38% до 68,7 млн. души.

През първото тримесечие на 2022 г. пътникопотокът на летище Истанбул е нараснал със 106% до 11,4 милиона души, а броят на международните пътници се е увеличил със 107% до 8,5 милиона души, сочат последните данни на Генералната дирекция на Държавната летищна администрация (DHMİ).

Класацията на ACI World за пътникопотока показва окуражаваща тенденция на възстановяване, като повечето от най-натоварените летища преди COVID-19 се върнаха на върха, заяви генералният директор на ACI World Луис Фелипе де Оливейра.

"Въпреки че сме предпазливи, че възстановяването може да се сблъска с множество насрещни ветрове, импулсът, създаден от плановете за повторно отваряне на летища от страна на държавите, може да доведе до ръст на пътуванията през втората половина на 2022 г.", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com