Германски фирми изпращат с чартъри свои кадри в Китай

1556
Германски фирми изпращат с чартъри свои кадри в Китай
Снимка: Getty Images/Guliver

Германските фирми се готвят да наемат полет до Китай този месец, заяви представител на бизнеса, което е знак, че Пекин може допълнително да облекчи наложената забрана за повечето чужденци, за да се избегне вноса на вируси.

Водят се разговори за „ускорена процедура“, която позволява на служителите на германските компании да влязат отново в Китай със специалния полет, заяви Йенс Хилдебранд, изпълнителен директор на Германската търговска камара в Северен Китай.

Целта е да се помогне на компаниите да върнат „спешно необходимия персонал“, като германското посолство и германската камара работят с китайските власти, за да се случи това веднага след 25 май.

"Надяваме се, че това може да послужи като план за връщане на повече чуждестранни служители в Китай", каза Хилдебранд пред AФП, като добави, че този процес обикновено се прилага за служители, които притежават валидни разрешителни за пребиваване.

По-късно може да има повече чартърни полети, ако първият се окаже успешен, каза той.

В края на март Китай драстично съкрати полетите до и от страната и наложи забрана на повечето чужденци - дори на тези с валидни визи за пребиваване.

Този ход подчерта нарастващата загриженост относно внесените случаи на коронавирус, както и опасенията от втора вълна от инфекции, тъй като епицентърът на вируса се измести отвъд Китай, където за първи път се съобщава за смъртоносния патоген.

В сряда германската камара заяви, че първият чартърен полет може да напусне Франкфурт за летището в Шанхай Пудун на 25 май, като пътниците са подложени на задължителни тестове за COVID-19 преди заминаване.

Около 200 места са на разположение в полета.

Но списък на тези, които се качват на самолета, ще трябва да бъде одобрен от китайските власти и пътниците ще трябва да имат издадени или възстановени визите си, каза той.

Пътниците също ще се нуждаят от доказателство за отрицателен резултат от теста за COVID-19, валиден 48 часа преди заминаването им, издаден от техния лекар, местните здравни власти или институт, предоставящ тестове.

В Хонконг се появиха нови случаи на коронавирус за пръв път от 24 дни

Положителните тестове за коронавирус на двама души в Хонконг сложиха край на 24-дневен период без нови случаи в града, заради който гра...

След пристигането си в Китай ще трябва да направят още един тест за COVID-19 и антитела и да трябва да преминат задължителна карантина от 48 часа в Шанхай.

Немската камара потвърди, че чуждестранните граждани, които имат право да кандидатстват за полета, включват онези, необходими за икономически, търговски, научни или технологични дейности - или тези, които трябва да пътуват поради спешни хуманитарни нужди.

В съобщение, разпространено до дружествата членки се казва, че очакваната цена на билета в икономична класа е около 2 500 евро.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 13 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com