Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голямо военно учение в Тайланд: Ето кои страни се включиха

01 март 2024, 16:25 часа • 3895 прочитания

Ученията в Източна и Югоизточна Азия са предназначени да демонстрират готовност срещу бъдеща китайска агресия. Морските сили на САЩ, Тайланд и Южна Корея щурмуваха брега на тайландски плаж в петък (1.03) като част от годишните им военни учения Cobra Gold, съобщава Euronews.

Сценарият беше операция за завладяване и опазване на тренировъчната територия срещу противниковите сили. С подкрепата на нисколетящи самолети и морска артилерия, моряците от трите държави излязоха на брега на плаж Хат Йао в провинция Чон Бури, на около 180 км южно от Банкок. Тайландските морски войски водеха по пътя, следвани от южнокорейците и американците.

Още: Испания пое командването на военноморските сили на НАТО

Изграждането на отношения

"Най-важното за тези учения е изграждането на отношенията, така че го правим тук по време на обучението и ако се сблъскаме с реално събитие, знаем хората и сме готови да реагираме", каза контраадмирал Кристофър Стоун от САЩ, командир на Експедиционната ударна група. 

Cobra Gold се провежда за първи път през 1982 година и е израснала в едно от най-големите многонационални военни учения в света. Въпреки че само три държави участваха в морското кацане в петък, много други са замесени в други аспекти на обучението, което приключва на 8 март. Сред тях са Япония, Сингапур, Малайзия и Индонезия.

Още: Военни унищожиха граната от 1916 година

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес