Гюлен: Турция изнудва САЩ, заплашвайки, че ще спре подкрепата за коалицията срещу ИД

2947
Гюлен: Турция изнудва САЩ, заплашвайки, че ще спре подкрепата за коалицията срещу ИД
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция изнудва САЩ, заплашвайки, че в случай на отказ от страна на Вашингтон да екстрадира Фетхула Гюлен, Анкара ще съкрати подкрепата си за международната коалиция срещу радикалната групировка „Ислямска държава“.

Това заяви самият опозиционер Гюлен в статия в електронното издание на „Ню Йорк Таймс“. Според Гюлен целта на Ердоган е да се разправи с него, независимо дали има или не надеждни доказателства за вина и каквито и да е било перспективи за справедлив съдебен процес.

Турски опозиционери искали да извършат държавен преврат и в Киргизстан

Турски опозиционери може да извършат държавен преврат в Киргизстан, тъй като вече са проникнали в правителството на бившата съветска ре...

„Изкушението да се даде на Ердоган каквото иска, е голямо и разбираемо, казва Гюлен. Той обаче предупреди САЩ да се съпротивляват на това изкушение. Самият Гюлен подчерта, че не само не подкрепя опита за военен преврат, а тъкмо обратното – осъжда го най-решително. „Властта трябва да се взема със свободни и честни избори, а не съ сила“. Гюлен е считан за лидер на терористичната организация на „Фетулахистите“, която по мнението на Анкара е отговорна за подготовката на държавния преврат. Опозиционерът живее в изгнание в САЩ. Властите на Турция официално поискаха от американското ръководство Гюлен да бъде екстрадиран от САЩ и върнат в Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com