Гутериш обезпокоен от възможността за ескалация на напрежението в Сирия

2192
Гутериш обезпокоен от възможността за ескалация на напрежението в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Увеличаването на напрежението между световните сили може да доведе до "пълна военна ескалация" в Сирия, предупредигенералният секретар на ООН петък.

Той призова Съвета за сигурност "да действа отговорно в тези опасни обстоятелства".

Като че ли за да подкрепят опасенията на Гутириш от напрежението, Русия и САЩ продължиха словесната война.

Русия обвини Запада, че единствената му цел в Сирия е да бъде свалено правителството и призова американските, френските и британските лидери да се въздържат от военни действия.

Лавров: Западната намеса в Сирия рискува началото на нова вълна мигранти към Европа

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че западната намеса в Сирия може да доведе до нова вълна мигранти към Европа, предадо...

"Продължаваме да наблюдаваме опасни военни подготовки за незаконно действие със сила срещу суверенна държава", заяви руският посланик Василий Небензя пред Съвета за сигурност.

Днес от руското министерство на отбраната съобщиха, , че разполагат с доказателство, че атаката с химическо оръжие в Източна Гута е била организирана по заповед от Лондон. Говорителят на военното ведомство Игор Конашенков заяви, че военните имат "доказателство, което свидетелства за прякото участие на Великобритания в организирането на тази провокация в Източна Гута"

Той каза, че Великобритания е казала на „Белите каски“, които действат в местата, където се намират бунтовниците, да фалшифицират предполагаемата химическа атака в град Дума.

От своя страна американският посланик в ООН Ники Хейли каза, че не трябва да се бърза със започване на военни действия срещу Сирия, но че "в един момент нещо трябва да се направи".

"Не бързате да вземате такива решения", каза Хейли пред репортери, добавяйки, че ако има припряност, „вие правите грешка“.

Руска военна полиция влезе в сирийския град Дума

Части от руската военна полиция са започнали да оперират в сирийския град Дума, заяви в четвъртък директорът на Руския център за помиря...

Хейли говори преди среща на Съвета за сигурност, свикана от Русия, за да обсъди заплахата от водена от САЩ военна операция в Сирия.

Президентът Доналд Тръмп анализира цялата информация и предприема мерки за избягване на нежелани последствия, каза Хейли.

"Трябва да знаем, че има доказателство и трябва да знаем, че сме предприели всички необходими предпазни мерки, ако предприемем действия", каза тя.

Независими един от друг анализи от Съединените щати, Франция и Великобритания стигнаха до извода, че химическа атака се е състояла в събота в бунтовническия град Дума, каза Хейли.

САЩ се консултират с Великобритания и Франция за съвместен отговор с военна сила на атаката срещу Дума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com