Хамас и Фатах започнаха разговори за сближаване

35674
Хамас и Фатах започнаха разговори за сближаване
Снимка: Getty Images / Guliver

Лидерите на палестинското движение "Фатах" Махмуд Абас, и премиерът на Газа и водач на "Хамас "Исмаил Хания са обсъдили в телефонен разговор "необходимостта от връщане към национално единство и прекратяване на разединението", каза пред АФП представител на "Хамас", предаде БГНЕС.

Ислямисткото движение "Хамас" и съперниците му от "Фатах" са на нож, откакто ислямистите взеха властта в Ивицата Газа през 2007 г. През 2011 г. с посредничеството на Египет двете групировки постигнаха споразумение да започнат опити за преодоляване на противоречията помежду си. Сделката в Кайро предвиждаше с благословията на "Хамас" и "Фатах" да бъде сформирано експертно консенсусно правителство, което в рамките на 12 месеца да подготви провеждането на парламентарни и президентски избори, в които да участват всички палестинци – и от Ивицата Газа, и от Западния бряг на река Йордан. Осъществяването на споразумението се провали.

През февруари 2012 г. имаше пореден кръг от преговори, срещу резултатите от който "Хамас" отново беше против. Ислямистите от Газа така и не се съгласиха за премиер да бъде назначен Рами Хамдала, а настояваха постът да бъде поет от техния лидер Хания.

В момента управлението на "ХамасЮ е под истинска икономическа блокада, тъй като след свалянето от власт на египетския президент-ислямист Мохамед Морси на 3 юли, новите власти в Кайро затвориха стотици тунели, през които нелегално в Ивицата Газа влизаха всякакви стоки. От другата страна е израелската държава, от която достъпът на товари е също доста труден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com