Има ли наистина българи, които се бият за "Ислямска държава"?

14169
Има ли наистина българи, които се бият за "Ислямска държава"?

На 11 август bTV разпространи информация, че българи се сражават за "Ислямска държава" (ИД). Според "източник на bTV", имало 10 души най-малко, които се биели на страната на джихадистите. Както се очакваше, скоро тази информация се споделяше в мрежата и беше препечатвана от други сайтове и агенции, доверявайки се на преценката на телевизията за изложените факти.

Доказана ли е тезата за бойци от България в „Ислямска държава“ и споделят ли се коректно фактите? Има някои съмнения по този материал и теориите в него.

Повече полиция по улиците на Европа няма да спре "Ислямска държава"

През последните три месеца групировката „Ислямска държава“ (ИД) започна координирана кампания за „износ на терор&ldqu...

На първо време, не се споменава тези българи къде са отишли, а в един репортаж на такава тема би трябвало да се потърси повече информация и да се зададат съответните въпроси. В коя бригада или част на армията на ИД са българите? Групировката има стройна структура, обяснена в редица изследвания на базата на техни собствени изявления. През последните два месеца, в каналите на групировката бяха разпространени няколко обновени графики и документи, обясняващи вътрешната организация. При постъпването си в редиците ѝ, чуждестранните бойци са зачислявани в група, където да бъдат обучени. Често бойците са настанявани сред други свои съграждани. Къде са постъпили вероятните български бойци? Ако има подобен брой - поне 10 - те ще бъдат оповестени от самата групировка, както прави с други групи от чуждестранни бойци, както има формирования от немски, британски, чеченски, руски джихадисти и т.н.

Към момента, има само една бригада, сражаваща се в Сирия, която има нещо българско в името си - Джамаат Булгар. Тази милиция в момента се казва Катибат Джунуд ал Махди след обединението с друга формация, наречена Джайш ал Шамал ал Ислями. В своето изявление бригадата казва, че няма общо с други групировки в Сирия, макар изследователите да имат съмнения за връзки между бойците в Катибат Джунуд ал Махди с Ал Кайда. Мнозина от бойците на Джамаат Булгар са се биели на страната на талибаните в Афганистан през последните години, където са се включили попълнения от Чечения и Башкирия. В разговор с изследователката Йоана Паразчук, тя споделя, че за етнически българи или бойци от България няма данни. В своите изследвания върху чеченските и кавказките групи, биещи се в Сирия, Паразчук акцентира, че името на Джамаат Булгар идва от изразяването на чест към старата Волжка България, чието население е било мюсюлманско, а нейните управници често са сочени за пример сред кавказките бойци в контекста на анти-руската съпротива. Самите членове на Джамаат Булгар не са с етнически български произход.

Според източника на bTV, тези български бойци са знаели за "нападението над „Шарли Ебдо” и атентатите в Мюнхен." Атентати в Мюнхен не е имало - имаше едно нападение и то беше от крайно десен привърженик на Андерс Брейвик, а не от джихадист, верен на "Ислямска държава". Тук информацията в материала на bTV рязко контрастира с фактите. Най-близкото като времетраене нападение в Германия, извършено от човек на "Ислямска държава", беше в Ансбах и е подготвяно 3 месеца.

Важно е да се каже също, че клетките рядко комуникират помежду си. В разследване на The New York Times, журналистката Рукмини Калимаки описва начина на действие на клетките на основата на интервюта с бивши хора на ИД. От получените данни става ясно, че клетките комуникират с лидер в Сирия, а не с местен човек - т.е. няма как тези българи, отишли да се бият в ИД, да са знаели за готвената атака. Калимаки също смята, че няма българи в „Ислямска държава“, тъй като няма данни за бойци със страна на произход България, които се сражават в редиците на джихадистите.

Доклад на ООН за Йемен: саудитската коалиция и бунтовниците хути нарушават международното право

Поверителен доклад на ООН посочва, че водената от Саудитска Арабия коалиция е поразила умишлено къща, убивайки 4 деца, и че бунтовницит...

Като подкрепа за тезата си в статията в сайта си, bTV посочват видео отпреди две години, озаглавено "Ислямска държава" зарибява с клип на български". Такъв клип не е пускан във видеообмена на групировката, нито сред формациите, които са й се заклели във вярност или е изчезнал безследно, което е малко вероятно. Видеото има само български субтитри, направени по-късно от неизвестен потребител. Във видеото се казва, че ИД не преследват друговерци. Това е точно противоположно на идеологията на ИД, чиито лидери открито призовават за изтребление на друговерци и мюсюлмани, които не зачитат идеите им и по този начин са еретици. Няма начин "Ислямска държава" да публикува такова видео с тези послания, посочени в материала на bTV и други наши медии. Балканските езици, на които има клипове от ИД, са босненски и гръцки.

При изтекли документи на ИД, които бяха анализирани от The New York Times и Spiegel, се посочват списъци с чужди бойци, сред които няма българи.

Искрено се надявам да няма българи, които се бият в редиците на "Ислямска държава". За момента такива данни сред изследователските материали няма. Когато се работи по толкова важни теми, би трябвало да се даде контекст и да се задават въпроси за изясняване на случая.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com