Индия и Япония планират още военни учения за укрепване на отношенията си

1393
Индия и Япония планират още военни учения за укрепване на отношенията си
Снимка: Pixabay

Индия и Япония заявиха, че ще задълбочат сътрудничеството си в областта на отбраната, след като Ню Делхи покани японските промишлени предприятия да инвестират, а двете страни планират съвместно военно учение с участието на изтребители на своите военновъздушни сили.

Индийският министър на отбраната Раджнат Сингх проведе разговори в Токио с японския си колега Ясуказу Хамада, а по-късно през деня двамата ще се присъединят към външните си министри за разговори "двама плюс двама", съобщи Ройтерс.

"Той покани японските индустрии да инвестират в индийските отбранителни коридори", се казва в изявление на индийското министерство на отбраната, като се позовава на Сингх.

"Двамата министри се съгласиха, че ранното провеждане на встъпителното учение на изтребителите ще проправи пътя за много по-голямо сътрудничество и оперативна съвместимост между военновъздушните сили на двете страни."

Индия, подобно на Япония, укрепва армията си, за да се справи с това, което смята за нарастващи заплахи за сигурността, включително от съседен Китай.

В Япония министър-председателят Фумио Кишида обеща значително увеличение на разходите за отбрана. Неговата управляваща Либерално-демократическа партия иска да удвои военния бюджет на Япония до 2% от брутния вътрешен продукт през следващите пет години на фона на опасенията, че руската военна инвазия в Украйна може да окуражи Китай да действа срещу съседен Тайван.

Делхи, който миналата седмица пусна в експлоатация първия си самолетоносач, построен в страната, разширява връзките си в областта на сигурността с Токио, тъй като и двете азиатски държави се опасяват от нарастващата военна мощ на Китай в региона.

Двете страни, заедно с Австралия и САЩ, са членове на групата на държавите от "Четворката" и провеждат ежегодни военноморски учения в Индо-Тихоокеанския регион, за да демонстрират оперативна съвместимост.

Последната среща на лидерите през май в Япония беше доминирана от обсъждането на Тайван, след като ден по-рано президентът на САЩ Джо Байдън разгневи Китай, като заяви, че би бил готов да използва сила за защита на демократичния остров. По време на срещата им руски и китайски военни самолети извършиха съвместно патрулиране в региона.

На отделна двустранна среща Кишида и министър-председателят на Индия Нарендра Моди се договориха да работят в тясно сътрудничество за насърчаване на "свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

ООН за затварянето на граничния пункт Рафах: Газа има гориво само за един ден

Масово нападение с нож за пореден път в Китай, има убити

Израелската армия превзе Рафах - единствената точка за официално преминаване между Газа и Египет (ВИДЕА)

Започва се: Израелската армия влезе с танкове в Рафах и издигна знамена (ВИДЕО)

Примирие в Газа: Предложението, с което "Хамас" се съгласи

В Индия започва третата фаза от общите избори

Загинали и ранени при въздушни удари по Рафах

"Хамас" прие предложение за спиране на огъня, Израел одобри военна операция в Рафах

Русия, Южен Урал: Водата се оттича, радиацията - не?

Започва ли сухопътната операция: Израел нареди на хиляди палестинци да се евакуират от Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com