Ирак остава без парламент, броят повторно гласовете от вота

612
Ирак остава без парламент, броят повторно гласовете от вота
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Иракският парламент не удължи срока на пълномощията си до завършване на повторното преброяване на гласовете от парламентарните избори, които се проведоха през май, съобщи телевизия „Ал Хадас“.

По данни на медията съобщението за приключване работата на парламента е било направено от заместник-председателя Хуман ал-Хамуди. В заседанието са участвали 127 от общо 329-те депутати.

Иракският премиер иска да се изпълнят смъртните присъди срещу терористи

Иракският премиер Хейдар ал Абади разпореди незабавно да бъдат екзекутирани терористите, осъдени на смърт, съобщи канцеларията на минис...

Срокът на пълномощията на парламента изтича в полунощ на 1 юли. Според конституцията след това и до утвърждаване резултатите от изборите законодателната власт преминава в ръцете на правителството.

След огласяване на резултатите от иззборите, проведени на 12 май, парламентът прие поправки в изборния закон, предвиждащи проверка на резултатите от вота в цялата страна. На 21 юни Върховният съд на Ирак призна решението на парламента за конституционно съобразно.

Все пак няма да бъдат повторно преброени всички гласове, а само в тези избирателни участъци, където са забелязани нарушения. Преброяването ще започне на 3 юли и ще бъде извършено в провинциите Киркук, Сулеймания, Ербил, Дахук, Найнава, Салах ед Дин, Анбар. Също така на проверка подлежат резултатите от вота на иракчани в страни като Иран, Турция, Великобритания, Йордания, САЩ, Ливан и Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com