Иракските сили напредват към Мосул

1668
Иракските сили напредват към Мосул
Снимка: Getty Images/Guliver

Иракските сили напредват в масираната операция за освобождаване на град Мосул от "Ислямска държава". Според анализатори обаче битката за втория по големина иракски град може да проточи с месеци. ООН се опасява, че военните действия могат да доведат до сериозна бежанска криза, като близо 1 милион жители на Мосул ще търсят спасение в Сирия и Турция.

Иракските части и кюрдските бойци започнаха бойните действия в района на Мосул в ранните часове на днешния ден. В операцията участват около 30 хиляди проправителствени войници. Около 4 хиляди кюрдски бойци разчистват селата източно от Мосул, а американски специални части консултират иракските военни. Очаква се през следващите дни в битката да се включат и елитни иракски части за борба с тероризма. Междувременно оглавяваната от Съединените щати международна коалиция за борба с "Ислямска държава" подкрепя иракската операция с въздушни удари. В Мосул се намират между 4 и 8 хиляди бойци на джихадистката организация.

Минирани училища, ожесточени сражения и политическо напрежение: Битката за Мосул започна

През последните няколко месеца, десетки хиляди бойци се струпваха в покрайнините на град Мосул. Това е най-голямото разполагане на ирак...

Мосул е вторият по големина град в Ирак. Той е и административен център на богатата на петрол провинция Ниневия. Превземането му от "Ислямска държава" през юни 2014 г. стана символ на разрастването на територията на джихадистите. Именно в Мосул лидерът групировката Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на халифат в части от Ирак и съседна Сирия.

ООН и хуманитарните организации се притесняват, че отвоюването на Мосул ще има сериозна цена за жителите на града, които в момента са около 1 милион души. Цивилните може да бъдат използвани за живи щитове от екстремистите, а бягащите от бойните действия могат да причинят нова бежанска криза в региона. Тарик Кадир от "Спасете децата" обясни, че благотворителните организации се готвят за продължителен хуманитарен проблем.

Имаме планове като за 12 месеца, защото не очакваме, че всичко ще бъде изчистено тогава. Смятаме, че ще има продължитлено въздействие. Става дума за над 1 милион засегнати души. Ще отнеме време, обясни Тарик Кадир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com