Иран готви екзекуция на шведски учен, осъден за шпионаж

2101
Иран готви екзекуция на шведски учен, осъден за шпионаж
Снимка: Pixabay

Иранските власти се готвят да екзекутират Ахмадреза Джалали, иранско-шведски учен, арестуван в страната през 2016 г. по обвинения в шпионаж, съобщи правозащитна група, цитирана от "Ал Арабия".

Джалали е откаран от затвора Евин в Техеран в 17:00 ч. местно време във вторник в затвора Раджаи-Шахр в град Карадж, западно от столицата, където се очаква да бъде екзекутиран, съобщи базираната в Осло иранска група за човешки права (IHR).

Убитият шеф на иранската ядрена програма работел и върху балистични ракети

Ядреният физик Мохсен Фахризаде, убит вчера при нападение в Иран, е участвал в разработването на балистични ракети. Това съобщи турскат...

Радио Фарда също съобщи във вторник, позовавайки се на майката на Джалали, че властите са информирали адвоката на сина й, че той е преместен в затвора Раджай-Шахр за екзекуция.

Според IHR затворниците със смъртна присъда в небезизвестния Евин обикновено се отвеждат в Раджаи-Шахр.

Джалали, лекар и преподавател в института "Каролинска" в Стокхолм, беше арестуван по обвинение в шпионаж през април 2016 г., докато беше на посещение в Иран, за да присъства на научна конференция. Той беше осъден на смърт през следващата година, след като бе признат за виновен за сътрудничество с израелския "Мосад".

Джалали и семейството му отричат ​​обвиненията и твърдят, че 49-годишният учен е бил принуден да направи фалшиви признания.

"Джалали е в сериозна опасност да бъде екзекутиран и само силна и незабавна реакция от международната общност може да спаси живота му", каза директорът на групата за човешки права Махмуд Амири-Могадам, цитиран от БГНЕС.

Върховният лидер на Иран призова за наказание на убийците на ядрения учен

Върховният лидер на Иран Аятоллах Али Хаменей призова за "наказване" на онези, които стоят зад убийството на най-добрия ирански ядрен у...

Миналата седмица шведските медии цитираха съпругата на Джалали Вида Мехрания, че Джалали й е казал в кратко телефонно обаждане, че властите планират да го прехвърлят в затвора Раджаи-Шахр за екзекуция.

След докладите миналата седмица шведският външен министър Ан Линде написа в Туитър, че е говорила с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф за Джалали, който получи шведско гражданство през февруари 2018 г., докато беше в затвора.

„Швеция осъжда смъртното наказание и работи, за да гарантира, че присъдата срещу Джалали няма да бъде изпълнена“, написа Линде в Туитър.

В отговор говорителят на външното министерство на Иран Саид Хатибзаде каза: „За съжаление информацията на шведските власти за положението на г-н Ахмадреза Джалали, който е в затвора поради престъпления в областта на сигурността, е непълна и невярна.“

В момента в Иран са арестувани няколко лица с двойно и чуждестранно гражданство.

ЕС осъжда убийството на иранския ядрен физик

Европейският съюз осъди терористичния акт в Иран, при който загина ядрения физик Мохсен Фахризаде, ръководител на изследователски центъ...

Критиците на иранския режим обвиняват Техеран, че арестува чужди граждани по измислени обвинения и ги използва като заложници в опит да спечели отстъпки от други страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com