Иран повишава точността на балистичните си ракети

2223
Иран повишава точността на балистичните си ракети
Снимка: Getty images/Gulliver

Техеран провежда изпитания на балистичните си ракети за подобряване на тяхната точност, а не на ядрено оръжие от което не се нуждае. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Зариф даде интервю за Newsweek, в което заяви, че балистичните ракети са предназначени за отбраната на страната и не са приспособени за ядрено оръжие.

Тръмп: Иран не спазва духа на ядреното споразумение

Иран не се придържа към духа на споразумението за мирния характер на ядрената си програма, САЩ не трябва за позволят на Техеран да се с...

„Ние продължаваме да ги тестваме (ракетите), за да подобрим точността им. Ако ракетата е проектирана да носи ядрено оръжие, точност не е необходима“, заявява външният министър на Иран, като допълва, че ракетите са предназначени за разполагане на тях на неядрени боеприпаси.

„Ракетната програма на Иран е с отбранителен характер. Иранските балистични ракети не са проектирани да носят ядрено оръжие“, посочи Зариф. „Причината, поради която продължаваме да ги изпитваме, е да подобрим точността им. Ако ракетата е проектирана да носи ядрена бойна глава, тя не се нуждае от точност. Единствено се нуждае от обхват, защото където и да удари, тя създава необходимото въздържане. Обхватът на ядрената ракета е важен, но точността не толкова много“, посочи той.

„Иран се фокусира върху подобряването на точността, защото иска да използва тези ракети като носители на конвенционални бойни глави. Няма да се съгласим да ограничим отбранителните си възможности, поради това, че САЩ изпращат много оръжие в региона ни“, добави Зариф.

Междувременно иранският президент Хасан Роухани защити ядреното споразумение с т.нар. „шесторка“ от западните сили и добави, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не може да го подкопава.

Иран: Ако САЩ се оттегли от ядреното споразумение, действаме според ситуацията

Действията на Иран, в случай на оттегляне на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), ще бъдат определени в зависимост от...

„В ядрените преговори и споразумението ние достигнахме до въпроси и ползи, които не могат да се променят. Никой не може да ги върне обратно, нито господин Тръмп, нито друг“, заяви Роухани, цитиран от агенция Ройтерс. „Ако Америка извърши някакви нарушения днес, целият свят ще я осъди. Няма да осъдят Иран“, добави той.

Техеран след споразумението по иранската ядрена програма през 2015 г. на няколко пъти проведе изпитания на балистични ракети, включително и през тази година. В края на септември по време на военен парад представи нова балистична ракета, припомнят чужди агенции.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com