Иран: Резултатът от ядрените преговори зависи от европейските страни

1449
Иран: Резултатът от ядрените преговори зависи от европейските страни
Снимка: iStock/Guliver

Иран заяви в понеделник, че резултатът от преговорите във Виена, насочени към спасяване на ядреното споразумение, ще зависят от европейските страни, отправящи призиle към САЩ за отмяна на санкциите, съобщи АФП.

Великобритания, Франция и Германия настояват да върнат администрацията на американския президент Джо Байдън в ядреното споразумение от 2015 г., след като неговият предшественик Доналд Тръмп се оттегли и възстанови санкциите срещу Иран. Останалите участници, включително Китай и Русия, трябва да се срещнат лично във вторник в австрийската столица, като САЩ косвено вземат участие, уточнява БГНЕС.

САЩ са отворени за разговори с Иран на ядрената среща във Виена

САЩ потвърдиха, че ще вземат участие във Виена следващата седмица по ядрената сделка с Иран и предложиха да седнат директно на масата ...

"Дали дневният ред на съвместната комисия ще даде резултат или не, зависи от европейците и 4+1, които напомнят на САЩ за техните задължения и на американците, които изпълняват ангажиментите си", каза говорителят на външното министерство на Иран Саид Хатибзаде. "Как и къде 4 + 1 ще разговарят със САЩ е тяхна работа ", каза той пред репортери, отбелязвайки, че във Виена няма да има преговори. Целта на срещата е "да се говори за пътя на отмяна на санкциите", добави той.

Сделката, известна още като Съвместен всеобхватен план за действие, обещава на Иран освобождаване от международните санкции в замяна на ограничения за ядрената му програма. Байдън обеща да се присъедини отново към споразумението при условие, че Иран първо се върне към ядрените ангажименти, които прекрати в отговор на повторно наложените санкции. Техеран обаче казва, че първо Вашингтон трябва да прекрати санкциите.

Европейският съюз заяви, че неговият посредник ще поддържа "отделни контакти" със САЩ във Виена. Според високопоставен служител на ЕС две групи експерти от други държави ще работят едновременно, като едната е съсредоточена върху санкциите на САЩ, а другата - върху възстановяване на прекратените ядрени ангажименти от Иран. Хатибзаде каза, че експерти от иранска делегация ще обяснят "как (планираме) да спрем нашите коригиращи мерки". „Имаме само една стъпка, а не стъпка по стъпка, (която) включва отмяна на всички американски санкции“, подчерта той.

"Утре ще стане ясно дали 4 + 1 могат да реализират точките, очаквани от Иран, или не, за да имаме по-ясен път напред", каза Хатибзаде. Срещата във Виена идва след видеоконференция на съвместна комисия на JCPOA, проведена в петък.

МААЕ: Иран е задействал още машини за обогатяване на уран

Иран е започнал да обогатява уран с четвърта група модерни машини от типа "IR-2m" в подземната си инсталация в Натанз, което е пореднот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Многохиляден протест в Ереван с ултиматум към Пашинян: Оставка веднага! (ВИДЕО)

Благородна лъжа: В китайски зоопарк боядисаха кучета като панди (ВИДЕО)

Япония засилва лова на китове

Пътнически самолет кацна "по корем" на турско летище (ВИДЕО)

Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Тайланд забранява употребата на канабис едва две години, след като го легализира

Досущ като Пепеляшка: Войник загуби обувката си на парада в Москва (ВИДЕО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com