Иран се обяви за пълно ядрено разоръжаване

7494
Иран се обяви за пълно ядрено разоръжаване
Снимка: Gettyimages

Иран се обяви за пълна ликвидация на ядрените оръжия, която правителството на страната направи в изявление, публикувано след приемането на резолюцията на ООН съглашението между Техеран и Шесторката.

"Ислямска република Иран подчертава необходимостта от пълна ликвидация на ядрените оръжия като изискване на международната безопасност и ангажимент по договора за неразпространение на ядреното оръжие. Иран има твърдото намерение да участва активно във всички международни дипломатически и юридически усилия по спасението на човечеството от заплахата на ядреното оръжие и неговото разпространение, в това число създаване на свободни от ядрено оръжие зони, особено в Близкия Изток", се казва в изявлението на Техеран, цитирано от РИА Новости.

Припомняме, че на 14 юли Иран и Шесторката (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия) стигнаха до историческо съглашение по иранската ядрена програма след продължили 10 години преговори. Съгласно споразумението Иран ще се освободи от 98% от произведения обогатен уран, чрез което се гарантира, че страната няма да може да произведе атомна бомба, в компенсация на което санкциите на САЩ и ЕС срещу Техеран постепенно ще отпаднат. Иран се ангажира и да не обогатява уран над 3,67% в продължение на 15 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com