Иран спира държавните пари за контрацептиви - за да има повече деца

1673
Иран спира държавните пари за контрацептиви - за да има повече деца
Снимка: Getty Images

В иранските държавни болници и клиники вече няма да се извършват вазектомии или да се дават противозачатъчни средства. Това се прави с цел увеличаване прираста на населението, според високопоставен държавен служител, цитиран от The Guardian.

Досега иранските жени са имали средно по 1,7 деца, което е доста под необходимите за поддържане броя на населението 2,2, каза Хамед Баракати - генерален директор на Министерството на здравеопазването към Службата на населението и семейното здраве.

При сегашните тенденции, до 205 години около една трета от населението на страната ще бъдат хора над 60-годишна възраст, каза той.

Тежко остава положението с коронавируса в Иран

Над 100 жертви на коронавируса за денонощие отчетоха в Иран. Според последните официални данни за последните 24 часа са починали 107 ду...

Процедурите и продуктите за семейно планиране ще продължат да се предлагат от аптеките и частните болници, а в държавните болници ще бъдат предназначени само за жени, чийто живот е застрашен.

Консерваторите в правителството на Иран, включително върховният лидер аятолах Али Хаменей, настояват гражданите да имат повече деца. За целта се ограничава достъпът до услугите за семейно планиране, увеличава се броят на клиниките за лечение от безплодие, на иранците се обяснява, че е безопасно да имат деца на всеки 18 до 24 месеца. Досега съветите бяха да се изчака между 3 и 5 години. Част от приетите през 2013 г. реформи предвиждат удължаване на отпуска по майчинство на девет месеца, а бащите получиха две седмици отпуск. Независимо от това раждаемостта продължава да пада, което Баракати обяснява с лошите икономически условия, които възпират мъжете да се ангажират с брак и семейство.

"Ако един млад мъж не се чувства сигурен, той няма да има желание да се ожени или да има деца, дори ако му дадем заем", смята Баракати.

Жените, които отлагат брака, за да получат висше образование, както и културната неприязън към това да имат повече от две деца, също са фактори, с които правителството трябва да се справи, добави той. Средностатистическата иранка ражда първото си дете на 29 години, за разлика от американката, при която средната възраст за това е 26 години.

САЩ с ангажимент да изтеглят военните си от Ирак, но няма конкретен план

САЩ обещаха да намалят войските си в Ирак през следващите месеци след разговори с Багдад, след като иракските депутати настояха за отте...

Хората с крайни виждания превърнаха въпроса с раждаемостта в тема за националната сигурност, обвинявайки външните врагове за намаляването на прираста. Изследователите на демография са арестувани и обвинени в манипулиране на статистиката с цел прикриване на мащаба на "кризата на населението".

Хаменей разкритикува спада в раждаемостта като привнесено западно мислене и заяви, че 80-милионната държава трябва да се стреми към двойно по-голям брой на населението.

В края на 90-те години Иран беше даван за пример за политика за семейно планиране. Това стана с различни инициативи, включително субсидирани вазектомии, безплатни презервативи и евтини контрацептиви, както и сексуално образование и семейно планиране с призивите: "Две деца са достатъчни" и "По-малко деца, по-добър живот".

Правозащитните групи са критично настроени към опитите за повишаване на раждаемостта в Иран, като се опасяват, че по този начин ролята на жената ще бъде приравнена до "инкубатор" за бебета. Служители по обществено здраве също предупреждават, че чрез ограничаване използването на на презервативи и на други контрацептиви ще се увеличи рискът от заразяване със СПИН и други болести, предавани по полов път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com