Иранският режим обвинява протестиращите и "чужди врагове" за отравянията на ученички

1180
Иранският режим обвинява протестиращите и "чужди врагове" за отравянията на ученички
Снимка: Getty Images

Масовите отравяния на ученички в Иран все още остават мистерия, но репресивният режим твърди, че те били организирани от протестиращите и от „чужди врагове“. По принцип с това определение Техеран има предвид САЩ, Израел или Саудитска Арабия, но в случая няма пояснение.

Припомняме, че атаките с отрова засегнаха 25 от общо 31 провинции и около 230 училища, а повече от 5000 ученички и момчета са отровени. Вече имаше и арести.

Още 300 атаки с отрова срещу ученички в цял Иран - кой стои зад тях?

Разтревожени родители излязоха на протести този уикенд в иранската столица Техеран и в други градове заради вълната от предполагаеми на...

Главният съдия на провинция Кюрдистан - Хосейн Хосейни - обяви ареста на трима души за разпространение на слухове за отравяне на студенти в Санандадж на 8 март. Преди това, на 6 март, ръководителят на съдебната система Голам Хосейн Мохсени Еджей призова за създаването на провинциални "клонове", които да се противопоставят на лицата, разпространяващи такива слухове. Заместник-министърът на вътрешните работи по въпросите на сигурността и правоприлагането Маджид Мир Ахмади заяви вчера, че лице, което наскоро е било арестувано в окръг Ларестан, провинция Фарс, за участието си в отравянето на студенти, е споделяло съдържание онлайн срещу режима и е било лишено от свобода по време на "есенните бунтове". Преди това местното МВР обвини същия човек в участие в "последните бунтове" - т.е. протестите след смъртта на Махса Амини.

Сега режимът опитва да пробута сред обществото наратива, че именно тези, които са за свалянето на властта, са организаторите, пише в днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Свързаната с Иранската революционна гвардия агенция "Тасним" публикува отделна статия на 8 март, в която описва кампанията за отравяне като "последния контрареволюционен повод за създаване на криза в страната". Преди това в "Тасним" се появи материал, в който се обвиняват "контрареволюционерите", че се опитват да предизвикат бунтове, като "вандалстват в училищата и създават атмосфера на безпокойство". Повтарянето на обвинението в два поредни дни подчертава усилията на режима да посее съмнение в обществото по отношение на протестните групи, които се появиха през последните месеци, пише ISW.

Възможно е режимът да се опитва с всички сили да използва този аргумент, за да обясни защо има засилено присъствие на силите за сигурност в цялата страна. То ще продължи до края на предстоящите празници - Персийската Нова година (Норуз). Норуз ще се отбележи на 20 март.

Над 100 хоспитализирани след нови газови атаки срещу девически училища в Иран

Повече от 100 ученици бяха хоспитализирани в Иран след нова серия предполагаеми газови атаки срещу девически училища, съобщават медиите...

Американските анализатори твърдят, че вчера не са били отчетени нови отравяния на ученици. Липсата им може да накара някои иранци да се запитат защо режимът продължава да засилва сигурността. Истинската цел на струпаните сили на реда вероятно е да се спрат масови демонстрации срещу властите.

ОЩЕ: САЩ: Разследването на отравянията в Иран може да бъде поето от ООН

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com