Още 110 отравяния на ученици в Иран само за един ден

1655
Още 110 отравяния на ученици в Иран само за един ден
Снимка: Getty Images

На 6 март, понеделник, в цял Иран бяха отчетени още над 110 отделни отравяния на ученици. Някои определиха тези инциденти като "масова истерия", но не е така. Някой умишлено трови ирански деца - просто не е ясно кой, анализира в днешния си доклад за Ислямската република американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Атакувани са предимно ирански ученички, като има съобщения за стотици химически нападения през последните седмици, особено след 1 март. Симптомите включват главоболие, замаяност, задух, гадене, повръщане и изтръпване.

Над 100 хоспитализирани след нови газови атаки срещу девически училища в Иран

Повече от 100 ученици бяха хоспитализирани в Иран след нова серия предполагаеми газови атаки срещу девически училища, съобщават медиите...

Някои сравняват тези скорошни случаи с предишни прояви на "масови социогенни заболявания", при които проявяващите се симптоми са причинени от безпокойство. Сега обаче не е така, пише още ISW. Засегнати са много момичета, които участват в общонационалните протести срещу режима, започнали през септември 2022 г. след смъртта на Махса Амини.

Самите представители на режима признават, че в иранските училища се случват някакви форми на умишлено отравяне, въпреки че отричат степента и мащаба на тези съобщения.

Случаите на химически атаки вече надхвърлят границите на само една демографска група - иранските ученички - и обхващат ученици и учители в набелязаните училища. В понеделник ирански официални лица заявиха, че изследваните проби се състоят от множество химикали, което съответства на докладите на техеранския лекар Мохаммадреза Хашемиан, лекуващ отровени пациенти в интензивно отделение.

Иранските медии и съобщения в социалните мрежи сочат към това, че след отравянията се е наложило и лечение в интензивни отделения на няколко души, а има и болници, препълнени с пострадали.

Отговорът на режима в случая не прилича на реакцията, която всяка цивилизована държава би предприела при съобщения за нападения в цялата страна срещу някои от най-уязвимите слоеве на населението, посочват американските експерти. Иранската полиция обяви, че ще изпрати служители по сигурността за защита на училищата едва на 6 март - три месеца след първото докладвано отравяне.

Вълна от опити за отравяне на ученички в Иран

Стотици иранки от различни училища са станали обект на неуспешни опити за отравяне, заяви иранският здравен министър Бахрам Ейнолахи, ц...

Редица служители по сигурността проявиха насилие спрямо разтревожени от нападенията граждани. Някои ученици съобщават, че им е било казано незабавно да се върнат в клас след докладвана атака - почти немислима реакция в повечето страни. Не е ясно кой извършва тези химически атаки срещу ирански деца, но някой ги прави, а служителите на режима се държат странно, отчитат от ISW.

Появи се и информация от иранските държавни медии, че на 3 март реформаторският лидер Мир Хосейн Мусави е бил хоспитализиран с грипоподобни симптоми. Месец преди това, на 4 февруари, Мусави направи изявление, в което призова за провеждане на референдум за Ислямската република и за изготвяне на нова конституция, ако допитването се провали. Режимът държи Мусави под домашен арест още от края на т.нар. Зелено движение - предишната голяма протестна вълна срещу правителството от 2009-2010 г.

Междувременно вълната от протести срещу властта на аятолах Али Хаменей продължава. Вчера са се провели поне 9 протеста в 4 провинции, макар демонстрациите да не са били много големи по мащаб.

ОЩЕ: САЩ: Разследването на отравянията в Иран може да бъде поето от ООН

Пентагона: Иран може да направи материал за ядрена бомба за 12 дни

Иран може да произведе достатъчно материал за една ядрена бомба за около 12 дни. Това заяви на 28 февруари заместник-министърът на отбр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com