Иранско издание: Ще продължи транзитът на газ за Европа през Украйна!

2739
Иранско издание: Ще продължи транзитът на газ за Европа през Украйна!
Снимка: Srbijagas

Германският външен министър уверява, че доставките на руски газ за Европа през Украйна ще продължат и по-нататък. На тази тема е посветена редакционна статия в иранското издание „Дживан”.

Германският външен министър Хайко Маас заяви: „Винаги сме подчертавали, че дори след приключване на всички работи по изграждането на газопровода Северен поток-2 и пускането му в експлоатация, износът на руски газ през Украйна също ще продължи в дългосрочен план.

Това подчерта ръководителят на германското външно министерство на съвместна пресконференция с украинския си колега Дмитрий Кулеба, която се проведе в сградата на германското външно министерство в Берлин.

Германският федерален канцлер Ангела Меркел по време на срещите си с руския президент Владимир Путин също неизменно даваше на руската страна яснота, че доставките на руски газ чрез транзит през Украйна трябва да продължат, въпреки въвеждането в експлоатация на газопровода Северен поток-2.

Както добавил високопоставен германски дипломат, именно въз основа на необходимостта от продължаване на транзита на природен газ през територията на Украйна „положихме усилия да гарантираме, че споразумение за транзит на газ между Русия и Украйна ще бъде сключено още през 2019 г. "И това, подчертава Маас, винаги е изяснявано от германския канцлер по време на предишните й лични срещи с Путин.”

Значението на този проблем (транзит на газ през територията на Украйна) и необходимостта от продължаване на доставките по транзитни маршрути, германското федерално правителство, както заяви министърът на външните работи на ФРГ, винаги се опитваше да го направи много ясно на руската страна на всички нива, дори като се има предвид скорошното пускане на газопровода Северен поток-2.

Възниква въпросът каква „необходимост“ от продължаване на транзита на руски газ през територията на Украйна се има предвид, ако проектът Северен поток-2 е стартиран с цел директно получаване на руски газ в големи количества и на по-ниска цена. Тук трябва да се подчертае, че след влошаването на руско-украинските отношения във връзка с присъединяването на полуостров Крим към руската територия, Москва ще се стреми, чрез изпълнението на проекта за газопровод Северен поток-2, да доставя газ за Германия и други европейски държави директно по море, за да се намали зависимостта му от транзит през територията на Украйна.

Украйна от своя страна непрекъснато апелира към САЩ, опитвайки се да убеди последните да „въздействат“ на европейските си партньори, така че те да откажат да реализират този проект. Като се има предвид, че проектът е в ущърб на интересите на САЩ, които се стремят да доставят собствен втечнен газ за Европа, Вашингтон се опита да окаже натиск върху Германия дори със заплахата от икономически санкции.

Горните изявления на германския външен министър трябва да бъдат разбрани в този смисъл: Германия не може да се откаже от проекта Северен поток-2, предвид огромните си икономически ползи, но също така се страхува от открита конфронтация със САЩ по този въпрос. Поради това ръководителят на германското външно министерство се опитва да даде някои гаранции на Украйна, за да угоди на американските партньори и да увери, както Украйна, така и САЩ, че Северен поток-2 няма да бъде единственият път за доставка на руски природен газ за Европа. По този начин е очевидно не само икономическото, но и политическото значение на този проект, както за Германия, така и за Русия.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Тайван предупреди китайски кораби, навлезли във водите му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com