"Ислямска държава" разчита на местните дрязги, за да забави офанзивата в Мосул

4690
"Ислямска държава" разчита на местните дрязги, за да забави офанзивата в Мосул
Снимка: Getty Images/Guliver

Настъпи последната седмица на октомври. От началото на офанзивата срещу държания от "Ислямска държава" иракски град Мосул, изминаха 8 дни и макар да се очакваше, че това ще е една кървава и дълга кампания, ранните сигнали показват, че може да протече много по-тежко.

Първоначалният устрем на иракските правителствени сили от 16, 17 и 18 октомври беше помрачен не само от вътрешните противоречия между съюзническите сили – шиитски милиции, кюрди, турски сили, племенни бойци, международни сили – но и от отпора на "Ислямска държава", който беше неочакван. Намаляването на темпото на офанзивата може да се окаже проблем или с други думи: продължаването на сраженията може да доведе до разпадане на относително обещаващата стратегия за прогонване на групировката от нейната най-важна крепост.

Откакто битката за Мосул започна миналия понеделник, мнозина се чудят дали "Ислямска държава" ще защитава града или ще избере друг вариант за продължаване на своята битка. В края на краищата, желанието на иракските сили и техните международни съюзници да прогонят ИД от втория (или трети по други данни) по големина град в Ирак означава, че резултатът е почти сигурен дори ако крепостта е символична и стратегически важна за ИД. Във Фалуджа джихадистите избраха да се изтеглят, когато стана ясно, че са превъзхождани във военно отношение, но пък се сражаваха до края в Рамади и Манбидж.

Този избор най-вероятно не се брои за Мосул. "Ислямска държава" ще се сражава до края. Но дори ако не направи така, алтернативата на групировката няма да е отстъпление, за да запази силите си. Вместо това, джихадистите ще се сражават с надеждата, че настоящата стратегия – основана на деликатни етнически, религиозни и политически баланси – ще продължава да дава плодове.

Групировката ще избере този път, защото залозите в тази битка са твърде високи. Ако сегашното състояние на иракските сили, сражаващи се с ИД в Мосул, остане и стратегията за поддържане на скоростта с малки щети върху града не се промени, победата ще бъде с изключителна важност за страната и бъдещето на групировката. Ако знаем нещо за "Ислямска държава" то е, че фракцията няма да позволи това да се случи лесно. Обикновено силата на ИД е повече в политически, отколкото във военен аспект и тази способност ще бъде използвана и в битката за Мосул.

Досега иракските сили се появят на хоризонта, за да покажат сила и надмощие. Разделението на задачите относно офанзивата в Мосул и исканията кюрдските и шиитски сили да останат извън града са окуражаващи знаци за победа и биха имали значителни последици върху групировката. И все пак, ще остане ли невредима сегашната стратегия? Какво ще се случи, ако иракските правителствени сили потърсят помощта на мощните шиитски милиции, чакащи извън Мосул?

Още два фронта се откриха до Мосул

Иракските войски и кюрдските милиции пешмерга откриха два нови фронта на североизток от Мосул в рамките на операцията по освобождаван...

Силите, сражаващи се срещу джихадистите в Мосул, са пример за странна двойка. Конкурентните гледни точки в района са важни за всяка една от страните за определяне на дългосрочните им цели. Това означава, че е само въпрос на време съперничествата да причинят неприятности. Този проблем може да се окаже незначителен за самата битка, но за времето след нея може да има разрушителен ефект.

Иракските сили очакват офанзивата да приключи скоро. Ако битките са проточат, самоувереността може да се превърне в чувство на неудовлетвореност. Правителствените части се оплакват от бавната или рядка въздушна подкрепа на САЩ. Тал Афар, разположен на северозапад от Мосул град, населен предимно с туркмени, е на път да се превърна в гореща спорна точка. Турция продължава да настоява за роля в битката, както правят и шиитските про-ирански милиции, действащи под знамената на алианса Хашд ал Шааби. Нещо повече, някои от най-големите милиции като Ахл ал Хак и Бадр заплашиха, че ще започнат атака върху града, за да установят контрол.

Град Хауиджа се очертава като още един проблем за коалицията. Градът е крепост на "Ислямска държава", която е желана от мнозина. Има разногласия между кюрдите и шиитските милиции за това кой ще се сражава в града. Лидери на Хашд ал Шааби посетиха Киркук тази събота, за да дискутират проблема с кюрдски официални представители, особено след като ИД щурмува Киркук и имаше сражения с кюрдските части в няколко точки в града.

Както показват тези случаи, разделителните линии, които биха могли да подкопаят офанзивата, са просто временно оставени в името на операцията в Мосул. Турция е все още в дискусия със САЩ относно ролята й в битката, докато кюрдите и шиитските сили обсъждат присъствието си в два от важните градове около Мосул, за които стана дума. Няколко дни след началото на операцията беше издадена заповед за задържане на Атийл ал Нуджайфи, бившият губернатор на провинция Ниневия и настоящ лидер на племенните сунитски сили, обединени преди под името Хашд ал Уатани, а днес като Гвардия на Ниневия. Нуджайфи е един от важните политически фигури в Ирак с влияние върху племенните общности в Синджар, Ербил и Мосул, а също така е и съюзник на Турция.

Във военно отношение "Ислямска държава" има все още козове в ръцете. Бързите атаки с отстъпление, като последната в Киркук, е само един от примерите. Подобни нападения се превърнаха в запазена марка на групировката от февруари насам. Те затрудняват прегрупирането на иракските сили, а също и въпрепятстват международната коалиция да предостави подкрепа по по-добър начин. Ако можем да опишем по друг начин, в момента правителствените сили са като човек, който опитва да удари къртица, показала се от земята – докато замахне, тя вече се е показала от друта дупка. "Ислямска държава" умее да се възползва от слабостите в командването и хаотичните действия на правителството в Багдад. Още по-добре за джихадистите е, ако има и търкания между съюзниците.

Ирак отхвърли предложението на Турция за участие в битката в Мосул

Министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади е отхвърлил предложението на Турция за участие в битката срещу терористичната групировка...

Докато коалицията използва предимно въздушни удари с различна успеваемост, "Ислямска държава" разчита на снайперисти, спящи клетки, дронове, атентатори и мобилни единици, които могат да нанасят атаки и да се изтеглят бързо преди иракските сили да са разбрали какво се случва. Последната подобна атака дойде в неделя, когато джихадистите нападнаха важния град Рутба в провинция Анбар. С помощта на малки групи, Ислямска държава нахлу и щурмува важните сгради.

Това нападение струва живота на 70 полицаи и местни доброволци, които бяха екзекутирани в сградата на полицията, а градът беше превзет. Тази тактика "Ислямска държава" използваха и при Тал Абияд в Сирия през февруари: отстъпвайки, бойците залагат експлозиви из целия град и оставят настъпващите сили да ги намерят по най-тежкия начин.

Ако можем да се изразим по друг начин, освен военните предизвикателства, иракската провинция Ниневия и град Мосул са изпълнени с политически и социални импровизирани взривове, които могат да се взривят в лицето на коалицията по време на сегашната офанзива. Ислямска държава ще се стреми да ги активира преди да вземе решение относно това дали ще изтегли или не своите сили.

Военните стратегии имат склонността да се разпадат в момента, в който войниците застанат един срещу друг.

 Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com