Избори в Пакистан: Секциите затварят с гласуване, помрачено от прекъснат интернет

1164
Избори в Пакистан: Секциите затварят с гласуване, помрачено от прекъснат интернет
Снимка: Getty Images

Избирателните секции в Пакистан бяха затворени, след като властите спряха мобилните разговори и данни, докато милиони гласуваха за ново правителство на противоречивите избори. Министерството на вътрешните работи каза, че инцидентите с тероризъм правят мярката необходима. Страната е в повишена тревога, със засилено присъствие на охрана в избирателните секции в цялата страна, предаде BBC.

Не е ясно колко скоро ще бъдат обявени резултатите, но трябва да бъдат публикувани в рамките на две седмици след изборния ден. Спирането на мобилните услуги затрудни избирателите да намерят избирателните си секции. Както обажданията, така и интернета бяха спрени само 10 минути преди началото на гласуването.

Още: Два взрива убиха десетки в навечерието на изборите в Пакистан

Създадените проблеми от спирането на интернет и телефонни разговори

Един гласоподавател казва пред BBC, че са шокирани от решението и че гласоподавателите трябва да бъдат улеснени, вместо да се налага да се сблъскват с такива препятствия. Много избиратели в град Лахор казват, че прекъсването на интернета означава, че не е възможно да се резервират таксита, за да отидат и да гласуват, докато други се оплакват, че не могат да разговарят с членове на семейството си, за да координират кога да се отправят към избирателните секции.

Обосновавайки този ход, говорител на вътрешното министерство каза: „В резултат на неотдавнашните терористични инциденти в страната бяха загубени ценни животи. Мерките за сигурност са от съществено значение за поддържане на законността и реда и за справяне с потенциални заплахи.“ Пакистан има история на бойни атаки, но в деня на гласуването имаше само отделни случаи на насилие.

Граничните пунктове с Афганистан и Иран са затворени както за товари, така и за пешеходци, за да се "осигури пълна сигурност" по време на изборите, каза говорител на пакистанското външно министерство. В миналото страната е прекъсвала интернет услугите, за да контролира потока от информация - въпреки че спиране в такава степен е безпрецедентно, особено по време на избори.

Още: Втора присъда в рамките на два дни за бившия пакистански премиер Имран Хан

Абсолютно честни избори: Наваз Шариф

Шариф и дъщеря му Мариам гласуваха в Ичхра, Лахор. Сигурността беше засилена, полицаите образуваха пръстен около тях и джип, покрит с антени, за да заглуши телефонните сигнали Черни коли се нареждат в района, когато двамата влизат в гарата. Шариф казва, че изборите са били „абсолютно честни“. Той говори за „липса на цивилизованост, арогантност и култура на разстройване и унищожаване на страната“, в очевидно споменаване на Пакистан при Имран Хан. Той каза, че той и семейството му са отишли в затвора, "направили са жертви и сега сме тук и сме свидетели на този ден". Ако партията му спечели, "животът на хората ще стане по-лесен, инфлацията ще спадне - това искат хората, това е тяхното желание - и желанията им трябва да се сбъднат", добави той.

Имран Хан излежава най-малко 14 години затвор, след като беше осъден в три отделни случая в рамките на пет дни миналата седмица. Бившият премиер беше свален с военен преврат през 1999 г. и третият му мандат бе прекратен през 2017 г., но наскоро се завърна от самоналожено изгнание. Доживотната му забрана за заемане на поста беше отменена, а криминалното му досие беше изтрито в края на миналата година, което му позволи да се кандидатира за това, което би било рекорден четвърти мандат. Все още обаче не е ясно дали някоя партия може да спечели мнозинство - което изисква 169 места в парламента.

Около 128 милиона души са регистрирани да гласуват, почти половината от които са на възраст под 35 години. Повече от 5000 кандидати, от които само 313 са жени, се състезават за 266-те пряко избирани места в 336-членното Народно събрание. Избирателната комисия на Пакистан е категоризирала половината от 90 675 избирателни секции или като „чувствителни“, което означава, че има риск от насилие, или като „най-чувствителни“, което показва по-висок риск. Класификациите се основават на ситуацията със сигурността в региона и историята на изборно насилие.

Милиони бяха силно засегнати от икономическите проблеми на страната, които бяха изострени от опустошителните наводнения през 2022 г. Инфлацията расте рязко и хората се борят да плащат сметките си. Насилието също се увеличава.

Изборите идват почти две години след като предишният премиер, играч на крикет, превърнал се в политик Имран Хан, беше свален с вот на недоверие. Трикратният премиер Наваз Шариф участва в изборите, които според много анализатори са най-ненадеждните избори в Пакистан досега. Хан, осъден миналата година по обвинения в корупция, няма право да се издига и неговата партия нарече прекъсването на интернета "страхлив акт".

Снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия