Изказване на военния министър на САЩ за Сирия навява мисли за нова война

5940
Изказване на военния министър на САЩ за Сирия навява мисли за нова война
Снимка: Getty Images/Guliver

Ще бъде грешка, ако сирийският президент Башар Асад започне военна кампания срещу сирийските кюрди източно от река Ефрат. Това изрично предупреди американският министър на отбраната и бивш генерал Джеймс Матис, известен с прякора си Бясното куче, предаде AFP.

Матис направи краткия си коментар след изключително силно враждебна риторика от страна на Асад. Той обяви, че "тези, които са известни като кюрди, не са просто кюрди. Всички, които работят за чужда държава, най-вече тези под американско командване, са предатели".

Стотици са убитите погрешка от коалицията на САЩ в Сирия

817 цивилни са били убити при бомбардировки на водената от САЩ международна коалиция в Сирия от 2014 година насам, съобщава The Indepen...

Моментално от страна на Сирийските демократични сили последва отговор: "Режимът на Асад е този, който отвори широко границите на Сирия за чужди терористи, идващи от цял свят", като се визираха бойците в редиците на "Ислямска държава". Освен това, Сирийските демократични сили обвиниха Асад, че за да опази режима си, нарочно е пускал на свобода от сирийските затвори опасни ислямисти, които "проливаха кръвта на всички сирийци".

В момента Сирийските демократични сили, които са подкрепяни от САЩ, контролират Северна и Източна Сирия. Между тях и силите на Асад, който е подкрепян от Русия, има демаркационна линия. Засега линията върви по поречието на река Ефрат, като на запад от реката територията се контролира от Асад, а на изток – от сирийските демократични сили. Счита се, че Асад упражнява контрол над 55% от територията на Сирия, докато кюрдите владеят 28% (ВИЖТЕ КАРТА).

"Казахме, че ще оперираме от източната страна на Ефрат, а руснаците – от западната. Все още се борим с остатъците от "Ислямска държава" и нищо не се е променило", каза Матис.

В началото на декември, Пентагона уточни, че американски военни ще останат в Сирия "толкова, колкото е необходимо". Сега Матис добави, че американски дипломати ще отидат на терен в контролираните от Сирийските демократични сили територии, за да организират процес по разминиране на опасни зони и реализация на проекти за възстановяване на населени места.

Турция не вижда бъдещето на Сирия с Асад като президент

Анкара, както и преди е за излизане от политическата сцена на президента на Сирия Башар Асад. Това заяви турският лидер Реджеп Тайип Ер...

"Армията ще пази дипломатите ни. Преминаваме от военна офанзива към операция по стабилизиране", заяви американският министър на отбраната. Той твърдо отрече, че САЩ имат намерение да разделят Сирия заради режима на Асад и не уточни какво ще е правното основание американски дипломати да отидат на сирийска територия, след като съгласно чл. 51 от устава на ООН международната коалиция, водена от САЩ, има мандат единствено да се бори с „Ислямска държава”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай осъди израелското нападение над иранското консулство, но не и отговора на Техеран

Вижте как изглеждаше небето над Израел в нощта на иранската атака (СНИМКА)

Турция разби мрежа на "Ислямска държава - Хорасан" в Истанбул

The Washington Post: Русия се готви да помага на Иран да се пази от САЩ

Раиси: Ще отговорим за секунди на всяко израелско отмъщение

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Наводнени улици и срутени пътища: Проблеми в Дубай и други емирства (ВИДЕО)

Любомир Кючуков: На ръба сме да стане от война между проксита война между две държави

Шолц: Със Си Дзинпин ще разискваме въпроса за мира в Украйна

МААЕ: Ядрените съоръжения на Иран са временно затворени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com