Делото за геноцид срещу Израел: Висшият съд на ООН с временни мерки, но без спиране на огъня

4694
Делото за геноцид срещу Израел: Висшият съд на ООН с временни мерки, но без спиране на огъня
Снимка: Getty Images

Международният съд на ООН издаде серия от временни мерки срещу Израел на основание, че трябва да бъдат защитени правата на палестинците да не бъдат подлагани на геноцид.

Това стана на 26 януари по време на делото, заведено срещу страната от Южна Африка с твърдение за извършен геноцид срещу палестинските цивилни в Ивицата Газа: Войната в Газа е "геноцид": ЮАР срещу Израел

Днес обаче се проведе само предварителен етап, преди съдът да се произнесе окончателно по същество. Международният съд на ООН отхвърли иска на Израел да прекрати делото.

Още: Шефът на ЦРУ ще посредничи за сключването на сделка за заложниците в Газа

Решението - действия против геноцида, но без спиране на огъня

Съдът нареди Израел да "предприеме всички мерки, които са в неговите правомощия", за да предотврати извършването на геноцидни действия срещу палестинците, както е посочено в член 2 от Конвенцията за геноцида.

Международният съд на ООН обаче не удовлетвори искането на Южна Африка за незабавно едностранно прекратяване на военната операция на Израел срещу "Хамас" в Газа.

Снимка: Getty Images

Незабавен хуманитарен достъп до Газа

Израел трябва да предотврати убийството или нараняването на палестинците в Газа, трябва да предотврати условия за пълно или частично унищожаване на населението на Газа и трябва да предотврати условия, целящи да предотвратят ражданията сред жителите на Газа. Съдът призова още израелската армия незабавно да осигури хуманитарен достъп до анклава.

Още: Израел и Палестина - може ли да има две държави? Или войната ще продължи до пълно унищожение

Мерките бяха подкрепени с огромно мнозинство от 15 на 2 гласа в съдийската колегия, включително от нейния председател от САЩ Джоан Донохю. Ахарон Барак от Израел е един от несъгласните, предаде The Times of Israel.

Съдът също така нареди на Израел да предприеме мерки за предотвратяване и наказване на подстрекаването към геноцид срещу палестинците, както и мерки за предоставяне на "спешно необходима помощ за справяне с неблагоприятните условия на живот в Газа".

Тел Авив се защитава по делото, като настоява, че не извършва геноцид и че няма как да разруши инфраструктурата на "Хамас" и да унищожи екстремистите, щом техните пунктове и оръжия се съхраняват в тунели под жилищни сгради и болници в Ивицата Газа.

Реакциите на "Хамас" и Южна Африка

Южна Африка приветства решението на съда като "решителна победа" за международното върховенство на закона.

Същото стори и "Хамас". "Решението на Международния съд е важно събитие, което допринася за изолирането на Израел и разкриването на престъпленията му в Газа", каза пред "Ройтерс" високопоставеният представител на екстремистите Сами Абу Зухри. "Призоваваме окупацията да бъде принудена да изпълни решенията на съда", добави той.

Палестинската автономия приветства решението и заяви, че то показва как "нито една държава не е над закона".

Още: Дейвид Камерън вижда перспектива за пауза в боевете в Ивицата Газа

Остра реакция в Израел

Министърът на националната сигурност на Израел - крайнодесният Итамар Бен Гвир - упрекна Международния съд на ООН за издаването на серията от временни мерки. Той нарече международния орган "антисемитски". "Този съд не търси справедливост, а преследване на еврейския народ. Те мълчаха по време на Холокоста, а днес продължават лицемерието и правят още една крачка напред", счита той.

След това премиерът Бенямин Нетаняху помоли министрите си да не коментират решението на Международния съд. Той повтори, че това е "справедлива война" и че Израел ще се сражава до пълна победа.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант осъди решението, като заяви, че израелците не трябва да бъдат "поучавани на морал". Той нарече иска на Южна Африка "антисемитски". "Онези, които търсят справедливост, няма да я намерят на кожените столове в съдебните зали в Хага - те ще я намерят в тунелите на "Хамас" в Газа, където се държат 136 заложници и където се крият онези, които убиха нашите деца", заяви Галант. "Те ще го намерят в "Духа на ЦАХАЛ" - документ, който очертава ценностите и поведението на нашите морални и професионални войници".

Още: "Хамас" с предложение: Освобождава заложниците срещу всички палестински затворници

Междувременно Европейският съюз излезе с изявление, в което заявява, че очаква Израел и "Хамас" да се съобразят изцяло с решенията на Международния съд.

Египет посочи, че очаква с нетърпение висшият съд на ООН да нареди спиране на сраженията в Ивицата Газа. Кайро е един от посредниците за мир заедно с Катар.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, разбира се, беше остър към израелските власти. Според него решението на съда трябва да предотврати актове на геноцид в Газа и да спре "нечовешките" нападения срещу цивилни. По-рано Ердоган заяви, че Турция предоставя на Южна Африка документи в подкрепа на делото ѝ за "геноцид" срещу Израел в най-висшия съд на ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com