Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел се оплака от систематично сексуално насилие от "Хамас"

22 февруари 2024, 05:52 часа • 2853 прочитания

Атаката на Хамас срещу Южен Израел от 7 октомври е включвала систематични и умишлени сексуални нападения срещу цивилни, информира БГНЕС.

Още: Външните министри на Бразилия и Израел се засипаха с обвинения

Групови изнасилвания и генитално осакатяване

Израелски официални лица многократно са твърдели, че екстремистите са извършили насилствени сексуални посегателства като групови изнасилвания и генитално осакатяване по време на безпрецедентната атака. Но недостигът на свидетелства на оцелели и липсата на криминални доказателства затрудняват оценката на техния мащаб. Палестинското движение Хамас категорично отрече тези обвинения.

Систематично сексуално насилие

Асоциацията на кризисните центрове за изнасилване в Израел, организация, която се бори със сексуалното насилие, заяви, че сексуалните посегателства на 7 октомври съответстват на „модели на сексуално насилие по време на война, документирани в литературата“. Нападенията са извършени във всяка от зоните на атаката - музикалния фестивал Nova, частни домове в кибуци около Ивицата Газа, военни бази и заложници, отвлечени по време на атаката, се казва в доклад. Те са били "извършвани систематично и умишлено срещу израелски цивилни", се казва в доклада, който се основава на свидетелски показания, интервюта, публична и класифицирана информация. Няма показания на самите жертви.

„Много от изнасилванията са извършени групово, с участието на агресивни терористи“, се казва в доклада. Един оцелял от нападението на фестивала Nova описа последствията от нападението на събитието като "апокалипсис от тела". В доклада, който съдържа графични описания, се казва, че осакатяване е имало и върху мъже.

Още: Нетаняху: Няма да платим всяка цена за освобождаването на заложниците в Газа

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес