X
 
 

Япония купува остров за 146 милиона долара за американски военни учения

2285 0
Япония купува остров за 146 милиона долара за американски военни учения
Снимка: Getty Images/Guliver
Япония съобщи, че се е съгласила да закупи необитаем остров край югозападното й крайбрежие за 146 милиона долара, с цел да бъде използван за американски военни учения.

Токио и Вашингтон се договориха през 2011 г. да преместят мястото за учения на американски изтребители на остров Магешима, на около 30 километра от югозападния японски бряг.

Пхенян нарече японския премиер "малоумник и политическо джудже"

Северна Корея нарече японския премиер Шиндзо Абе „малоумник и политическо джудже” и го обвини в излишно подценяване на най-...

Главният секретар на кабинета на Япония Йошихиде Суга заяви, че споразумение за закупуване на Магешима е постигнато в петък, "след дискусии между Министерството на отбраната и предприемача, собственик на по-голямата част от острова".

Понастоящем американските летателни операции се провеждат на Иво Джима, на около 1200 километра южно от Токио.

Вашингтон поиска този ход с твърденията, че Иво Джима - ключово бойно поле от Втората световна война - е твърде далеч от американска военна база в западния японски град Ивакуни, където техните бойци са разположени.

Суга заяви, че на острова ще бъде изградено съоръжение за практикуване на кацане, като добави, че не може да разкрие повече подробности, тъй като придобиването не е завършено.

Япония провежда първо цялостно оръжейно изложение

Япония провежда първото цялостно оръжейно изложение, форум, за който правителството на Япония се надява да му помогне да използва техно...

Японската армия отдавна е ограничена до самозащита и страната разчита до голяма степен на САЩ в рамките на двустранен съюз за сигурност, припомня АФП.

Президентът Доналд Тръмп многократно настояваше Япония и други съюзници на САЩ да допринесат повече за разходите за собствената си отбрана.

Някои жители, които живеят на острови в близост до Магешима, заявиха, че са загрижени за шума от потенциална база за летателна подготовка.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители