Япония легализира лекарствата на основата на канабис

1802
Япония легализира лекарствата на основата на канабис
Снимка: iStock

Япония прие законопроект за легализиране на лекарствата на основата на канабис след преразглеждане на строгите си закони за наркотиците. В същото време бе затегната забраната за употреба на марихуана за развлечение, предаде АФП.

Промяната

Промените в японските закони за контрол на канабиса и наркотиците, приети в горната камара на парламента, ще проправят пътя за премахване на забраната за медицински продукти, получени от канабис. Лекарствата на основата на канабис, произведени с активната съставка канабидиол или CBD, вече се използват в чужбина за лечение на различни състояния като тежка епилепсия. 

ОЩЕ: На първо четене: Украйна легализира медицинския канабис

Това е победа за пациентските групи, които провеждат кампании за достъп до тези лекарства. Промените обаче водят до затягане на и без това строгата японска политика за канабиса. Консумацията на марихуана беше обявена за престъпление, пише БГНЕС.

Длъжностните лица отчасти обвиняват това за неотдавнашното увеличаване на броя на арестите, свързани с канабис. Преди промените вдишването на марихуана беше технически законно, за разлика от присъдата до пет години затвор за притежание.

Първоначално този закон беше приет, за да се предотврати арестуването на земеделски производители, които случайно са вдишали психоактивен дим при отглеждането на коноп. Но разтревожени от неотдавнашното нарастване на броя на арестите заради канабис, особено сред младите хора, включително тийнейджърите, властите решиха да вземат мерки.

Съгласно преразгледаните закони лицата, хванати да употребяват или притежават марихуана, могат да бъдат осъдени на лишаване от свобода до седем години.

Контрол и наказания

Статистическите данни на Министерството на здравеопазването показват, че броят на арестите, свързани с канабис, е достигнал рекордните 5 783 през 2021 г., като се наблюдава значително увеличение сред тийнейджърите и хората на 20 години. А според полицейско проучване от 2020 г. на 748 души, арестувани заради притежание на марихуана, 30 % от тях са посочили липсата на наказания срещу консумацията като окуражаващ фактор.

ОЩЕ: Свързаха пристрастяването към канабиса с психични заболявания

"Тъй като все повече млади хора се насочват към злоупотреба с марихуана, се надяваме, че тази ревизия ще сложи край на тенденцията", заяви високопоставеният правителствен говорител Хироказу Мацуно, след като законопроектът беше одобрен от парламента.

Законът за контрол на канабиса в Япония е въведен през 1948 г. по време на следвоенната окупация на САЩ, но той не е изключение в Азия, където строгите наказания за употреба на наркотици са норма. Въпреки това десетилетията на остър правителствен кръстоносен поход срещу незаконните наркотици, синоним на мантрата "dame zettai" (абсолютно не), доведоха до силно заклеймяване на марихуаната в Япония.

Само 1,4 % от хората в Япония твърдят, че са опитвали марихуана, докато във Франция те са над 40 %, а в Съединените щати - около половината, сочат данните на здравното министерство. Строгите японски закони срещу канабиса са вкарали в капана си световни звезди, сред които Пол Маккартни, който през 1980 г. прекарва девет дни в ареста, след като наркотикът е открит в багажа му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com